“Trenler Haydarpaşa’ya gelecek”

Haydarpaşa Garı’na trenlerin geleceğini söyleyen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş, “Söğütlüçeşme’ye yapılması düşünülen AVM Gar aslında bir aldatmaca” diyor

12 Ağustos 2020 - 11:29

İki yıl önce Haydarpaşa Garı arazisinde başlayan arkeolojik kazılar hala devam ediyor. Ancak geçtiğimiz günlerde gündeme gelen haberlerde, uzun bir süre 400 işçi ile sürdürülen kazı çalışmalarının 100 işçi ile devam ettirildiği bilgisi paylaşıldı. Bu haberlerin ardından akıllara kazıların ne zaman tamamlanacağı, trenlerin Haydarpaşa’dan hareket edip etmeyeceği soruları geldi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş ile hem bu soruların cevaplarını hem de Söğütlüçeşme Tren İstasyonu arazisine yapılmak istenen “AVM Tipi Gar” projesini konuştuk.

“SÜREÇ UZAYABİLİR”

Kazı alanında çalışan işçi sayısının 100’e düşürülmesinin Haydarpaşa’daki süreci uzatacağını ifade eden Bektaş, “Tarihi kalıntıları da bir şekilde sergilemekle birlikte buranın bir gar olarak açılması gerekiyor. Kazı alanında bir tarihin bulunması Haydarpaşa’nın gar olarak işlevini görmesine engel değil. Ama çalışmaların son dönemde yavaşlatıldığını bizler de gözlemliyoruz.” dedi.

“TRENLER GELECEK”

“Haydarpaşa’nın Gar olarak kullanılması konusunda umutlarımız gittikçe artıyor” diyen Bektaş bu görüşüne şu sözlerle açıklık getirdi: “Haydarpaşa’ya trenlerin gelmesi bir zaruret haline geldi. Haydarpaşa’yla trenlerin bağının kesilmesine hiç kimsenin gücünün yetmeyeceği bir döneme girdik. Bunu gerek hükümet gerekse TCDD yetkilileri kabullendi. Haydarpaşa’ya trenler gelecek. Bugün yapılan planlamada YHT’nin, ana hat trenlerinin ve birkaç bölgesel trenin, Adapazarı trenlerinin Haydarpaşa’ya gelmesi planlanıyor. Ama biz Haydarpaşa’ya daha fazla trenin gelmesini talep ediyoruz. Daha fazla yol yapılması konusunda taleplerimizi her geçen gün İstanbul halkına ve ilgili yerlere iletiyoruz.”

“PEŞKEŞ ÇEKİLMEMELİ”

Geçtiğimiz yıl Haydarpaşa Garı arazisi için düzenlenen ihaleye de değinen Bektaş, şöyle devam etti: “Haydarpaşa’yı sadece bir gar olarak düşünmüyoruz. Orada liman sahası, daha önceden lokomotiflerin ve vagonların bakımının yapıldığı yer var. Son dönemde AKP hükümeti, bazı kurumları devletin elinden çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Bundan Haydarpaşa da nasibini aldı. Bilindiği gibi Okçuluk Vakfı’na verilmek üzere Haydarpaşa’daki 22 bin  metrekarelik alanın kiralanması söz konusu. Yani sağından solundan girmeye çalışıyorlar. Ancak Haydarpaşa’nın bütün alanlarıyla birlikte ulaşım hizmeti için kullanılabilmesi bugün yapılacak en doğru şeydir. Çünkü İstanbul büyüyor, ulaşım gelişiyor. 20 yıl, 50 yıl , 100 yıl sonra ulaşım için daha fazla alana ihtiyaç duyacağız.  Haydarpaşa’daki bir karış toprağın bile bir yerlere peşkeş çekilmemesi lazım.”

“RANT PROJESİ”

Bektaş, “Söğütlüçeşme Tren İstasyonu arazisine yapılmak istenen AVM görünümlü gar, Haydarpaşa Garı için bir tehlike yaratır mı?” sorumuza ise şu cevabı verdi: “Söğütlüçeşme’ye yeni bir garın yapılması ve bu garın da AVM gar şeklinde olması tamamen bir rant projesidir. Söğütlüçeşme’ye yapılması düşünülen AVM gar aslında bir aldatmaca. Söğütlüçeşme, bizim ara istasyon diye tanımladığımız ve bunun vasıflarını taşıyan bir yer. Oraya bir gar yapılması çok çok gereksiz, çünkü bir buçuk kilometre sonra Haydarpaşa gibi tarihi ve daha işlevsel bir gar var. Burada garı bahane gösterip oraya AVM yapmak da demiryollarına, ulaşım projesine ve İstanbul’a yapılmış en büyük ihanetlerden bir tanesi olacaktır. Amaç burada gar değil, amaç oraya bir AVM yapmak. Söğütlüçeşme’nin bir gara ihtiyacı yok. Burası  bir ara istasyondur, zaten Haydarpaşa açıldığında oranın işlevi tıpkı bir Feneryolu ya da Göztepe İstasyonu gibi bir istasyon olacaktır.”


ARŞİV