Müzik anlayışımız seneler geçtikçe değişiyor, dönüşüyor. Değiştikçe de bazı müzik türlerinin yerini yenileri alıyor. Kadıköy merkezli Anadolu Müzik Kültürleri Derneği ise hem unutulmaya yüz tutmuş hem de “popüler, yaygın” müzikleri odağına alıp araştırıyor. 2017 yılında bir grup müzik akademisyeni, müzisyen ve kültür emekçisi tarafından kurulan bu dernek Prof. Dr. Cenk Güray’ın tanımıyla “Anadolu’nun kültürel köklerini en doğru ve en kapsamlı biçimde ifade eden unsur olarak kabul edilebilecek olan ‘müzik ürünlerini’ toplumun düşünce gündemine tekrar taşıyabilmek ve bu yolla toplumsal olarak geçmiş ile tutarlı bir geleceği inşa edebilmek fikri üzerine” kuruldu.
Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Cenk Güray, “zamanda derin, mekânda yaygın” bir mantık içinde iletişim kuran her müzik kültürünün “Anadolu müzik kültürü” kapsamında ele alınabileceğini söylüyor. Toplumsal değişim ve sosyal dinamikler sebebiyle bazı müzik üslup ve tarzlarının toplumsal gündemden uzaklaştırıldığını belirten Güray, yerlerine yeni türlerin konulduğunu ifade ediyor. Güray şöyle anlatıyor: “Örneğin şu anda toplumsal gündemimizde maalesef daha az teşhis ettiğimiz ‘dengbej müziğinin’ yerini ‘yeni Dersim müziği ve tarzı’ olarak kabul edilebilecek yeni üretim biçim ve tarzları doldurabilmekte. Ancak Anadolu Müzik Kültürleri Derneği yukarıda işaret ettiğimiz gibi ‘güncelde kendini devam ettiren’ veya ‘ettirmeyen’ gibi bir ayrım içine girmeden Anadolu insanına dair bir iz taşıyan tüm müzik kültürlerine aynı yakınlıkta durarak yaklaşır; onların arşivlenmesi, analiz edilmesi ve topluma dair taşıdıkları kıymetin anlaşılabilmesi noktasında çaba sarf eder.”
Anadolu’nun kültür çeşitliliğinin yarınlara aktarılması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Güray, “Anadolu’ya has bir insan, evren tahayyülünün ve insan sevgisi, adalet temelli bir toplumsal yaşam modelinin, tüm insanlık için yeni, umutlu bir gelecek hayalini yeşertebileceğine inanıyoruz.” diyor.
Anadolu müzik kültürünü kendi iç dinamikleri ve çok kültürlü yapısıyla değerlendirip bir “geçmiş ve gelecek” anlatısı kurmayı hedeflediklerini söyleyen Güray, bunun üzerinden toplumu anlamayı önemsediklerini dile getiriyor.
MÜZİSYENLERLE DAYANIŞMA
28 Aralık’ta müzisyenlerle dayanışmak için online bir konser veren dernek, konserden gelen gelirin tamamını müzik üreticilerine aktardı. Konsere birçok müzisyen konuk olarak katıldı. Anadolu Müzik Kültürleri Derneği’nin toplumsal bir dayanışmayı da hedeflediğini belirten Güray “Pandemi sürecinde çok önemli maddi ve manevi sıkıntılar yaşayan müzik üreticilerinin ve müzik emekçilerinin yanında olmak bizim için vazgeçilmez bir sorumluluktur. Pandemi sürecinde müzisyenler, hem işlerini kaybettiklerinden maddi sıkıntılar yaşamakta hem de sanatsal ürünlerini toplumla paylaşamamaları sonucu ‘ruhsal’ bir kapanmışlık ve yalnızlaşma içine girmektedirler.” diyor.
Ayrıca dernek, müzisyenlerin yaşadığı hak ihlallerini de inceleyen bir projeyi yürütüyor. Dayanışmayı sivil toplum kuruluşları üzerinden artırmanın önemli olduğunu belirten Güray, bu dayanışmanın kamu kurumları ve özel kuruluşlar tarafından desteklenmesini sağlamanın müzik üreticileri için iyi olabileceğini ifade ediyor.
Web Sitesi: anadolumuzikkulturleri.com
Facebook / Instagram: @anadolumuzikkulturleri