Kadıköy Sineması’nda festival havası esti

Bu yıl birincisi gerçekleştirilen Kadıköy Sineması Yaz Şenliği, 13 Ağustos’ta sona erdi. İzleyiciler,vizyondayken seyredemedikleri filmleri beyaz perdede izleme imkânı buldu

17 Ağustos 2018 - 08:50

Bu yıl ilki düzenlenen Kadıköy Sineması Yaz Şenliği 10-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Yönetmeni Ashgar Farhadi’ye Oscar ödülü kazandıran “The Salesman / Satıcı” filmiyle başlayan şenlik, yakın dönemde çekilmiş başarılı filmler ile eski dönem kült filmlerini bir araya getirdi.

Festivalin oluşum süreci ve geleceği hakkında konuştuğumuz Kadıköy Sineması ekibinden Said Aksoy “Bizim Türk sinemasının geleneği olan yazlık sinema konsepti vardır. Bunu son zamanlarda özellikle İstanbul’da bulmamız çok mümkün olmuyor. Bunu da yapabilecek artık kısıtlı sayıda sinema var. Beyoğlu Sineması gibi, Kadıköy Sineması gibi. Burası da yakın zamanda el değiştirdi. Sergiler oluyordu, tiyatro gösterimlerimiz vardı. Oda müziğine başlayacağız. Aynı şekilde bu sinema kültürünü de bir yandan tekrar canlandırmak istiyoruz. Bununla alakalı bir yaz şenliği düzenlemeye karar verdik. İnsanların eskiden beyaz perdede görme fırsatı bulamadığı ya da çok eskiden görebildiği filmlerle beraber son 10 yıllık bir süreçte çekilmiş ama gerçekten kendi seyircisini oluşturmuş filmleri seçkinin içine dâhil etmeye karar verdik.” dedi.

Gelecek sene şenliği devam ettireceklerini dile getiren Aksoy “Bu ilkti. Önümüzdeki seneden itibaren belki konsept değişebilir, belki teması değişebilir ya da daha tematik bir şey olabilir. Ama önümüzdeki sene mutlaka olacak.” sözlerini kullandı.

Şenlik çıkışında gelen seyircilere görüşlerini sorduk.

Özgül Poyraz: Şenliği zaten çok takdir ediyoruz biz. Sanatseverler açısından böyle bir şeyin olması çok farklı bir şey. Ulaşamadığımız filmlere ulaşabiliyoruz. Ucuz, avantajlı bizim için. Çünkü biliyorsunuz bilet fiyatları normal sinemalarda çok fazla. Biz üç tane film seyrettiğimiz parayla bir tane film ancak seyredebiliyoruz. Benim açımdan gayet hoş.

Nurgül Altınkaya: Ben öncelikle size teşekkür etmek istiyorum. Gazete Kadıköy sayesinde haberimiz oldu. Arkadaşımla gelme imkânım oldu. Benim için en önemli kıstaslardan biri Kadıköy’de olması. Kadıköy’ü her zaman kültürün, sanatın merkezi olarak görüyorum ben. Filmleri her zaman kaliteli buluyorum. Daha önceki film festivallerine katıldım. Yine Kadıköy Sineması’nda, Rexx’te izledim festivallerde. Çok memnunum olmasından dolayı.

Can Akpınaroğlu: Benim için çok güzel oldu. Sanatla ve felsefeyle ilgilendiğim için yaz şenliğinde öğrenebileceğim daha çok şey oluyor, daha çok bilgimi arttırabiliyorum. Yazın pek fazla etkinlik olmuyor. Bu tarz şeyleri o yüzden seviyorum. Hatta bu yaz şenliği etkinliğini de yine Gazete Kadıköy’de görmüştüm. Bir sürü film var izleyemediğim, ilgimi çeken, ismini daha önce duyduğum… Mesela Son of Soul gibi. O yüzden çok güzel oldu. Kadıköy’de böyle bir festivalin olması önemli ve güzel.

İlyas Cingöz: Vizyonda göremediğimiz eski filmleri, perdede izlemek ayrı bir keyif. Filmleri görünce zaten direk izlemem lazım dedim. Keşke daha sık tekrarlansa, böyle eski filmleri daha sık perdede görme imkânımız olsa. Normalde pek sinemaya gitmeyi tercih etmiyorum vizyondaki filmlerden ve iyice tekelleşen sinemadan kaynaklı. Böyle sürekli olsa daha sık gitmeyi tercih edeceğim.


ARŞİV