Karanlık: “Yalnızlaşan insanın şarkısı”

Bu seferki şarkı bir aşk şarkısı değil. Mavi Huydur Bende grubunun bu parçasında, kendini arayan bir kişi ve onun toplumla çatışmasını dinliyoruz. Grup üyelerinden Serkan Atay “Kalabalıklar genelde normların dışına çıkanlardan hoşlanmaz ve aforoz eder” diyor

20 Ağustos 2021 - 17:38

“Karanlığı vurun yüzüme

Kendi olmayan kalabalıklar”

Kadıköy çıkışlı “Mavi Huydur Bende” grubunun yeni teklisi “Karanlık” 2 Temmuz’da dinleyicisiyle buluştu. Daha önce çıkardıkları “Bahçe” albümü ile beğeni toplayan grup, bu teklide, kişinin varoluş kaygılarını ve bireyin toplumla çatışmasını anlatıyor.

Grup üyelerinden Serkan Atay, aslında bu grubun, 2015 yılında başlattığı akustik bir solo projesinden çıktığını söylüyor. Daha öncesinde sevdiği şiirleri besteleyip paylaştığını söyleyen Atay, 2017’de Okan Acarbaş ile tanıştığını ve beraber çalışmaya karar verdiklerini dile getiriyor.

Grubun ismi ise Edip Cansever’in “Günlerden” adlı şiirinde geçen bir dizeden geliyor. “Günlerden” şiirini çok sevdiğini belirten Atay, “Bu ismi seçmemin nedeni ilk zamanlarda bestelediğim şiirleri yayınlayacağım bir proje ismi olmasıydı. Kendi şarkılarımı paylaşma kararı aldığımda da benimsediğim bu ismi değiştirmek istemedim.” diyor.

“BİRBİRİMİZİ KISITLIYORUZ”

Birey - toplum çatışmasını da ele alan parçayı Atay şöyle anlatıyor: “Kalabalıklar genelde normların dışına çıkanlardan hoşlanmaz ve aforoz eder. ‘Kendim’ mi olmalıyım yoksa toplumun beni kabul etmesi için ‘herkes’ mi olmalıyım? İnsanların büyük çoğunluğu hayatının bazı dönemlerinde bu ikileme düşüyorlar. Ve maalesef büyük çoğunluğu belki de cesaret edemediği için o kalabalığa dahil oluyor. Bunu reddeden ve kendi olduğu için yalnızlaşan bir insanın şarkısı Karanlık.”

“Kendi olmayan kalabalıklar” tanımının bir toplum eleştirisi olmasının yanı sıra bir sitem de olduğunu söyleyen Atay “Maalesef yarattığımız normlarla ve beklentilerle birbirimizin hayatlarını manipüle ediyoruz, birbirimizi kısıtlıyoruz ve bu durum bizi biz yapan bazı özelliklerden uzaklaştırıyor. Başkalaşmaya yol açıyor. Ne yazık ki çoğunlukla bunun farkında olmuyoruz ve fark ettiğimizde istediklerimizi yaşamak için geç kalmış olabiliyoruz. Şarkıda bunun farkında olan ve kendi uğruna bununla savaşan bir karakter var.” diye aktarıyor.

“KADIKÖY’E AİT HİSSEDİYORUM”

Yakın bir zamana kadar albümün ön hazırlığında olduklarını söyleyen Atay, albümü erteleme kararı aldıklarını aktarıyor. Albümün yoğun ve uzun bir süreç gerektirdiğini belirten Atay, bir süre tekli çıkararak ilerleyeceğini dile getiriyor.

“Mavi Huydur Bende” projesini çıkarırken Kadıköy’de yaşadığını ve çoğu parçayı Kadıköy’de yazdığını aktaran Atay “Kendimi Kadıköy’e ait hissettiğimi söylemek istiyorum. Yazdığım şarkılarda Kadıköy sokaklarının, insanlarının, renklerinin ve burada geçirdiğim her anın payı var. Burada olmak iyi hissettiriyor.” diyor.


ARŞİV