Leyli Sanat “Gelin birlikte üretelim” sloganıyla 2018 yılında kurulmuş bir kültür sanat platformu. Leyli ismi ise Arapça’dan geliyor ve gece, gece gibi karanlık, yatılı ve kalıcı anlamına geliyor. Leyli Sanat’ın web sitesinin hakkında kısmını ziyaret ettiğimizde bizi şu sözler karşılıyor: “Leyli Sanat ekibi geceden beslenir, geceleri çoğu insanın aksine uyumaz, kitaplara düşer, müzik dinler, film izler ya da kalemiyle baş başa kalır. Daha azınlığı fakat kalıcı olanı temsil eder. Genel itibariyle sakindirler fakat umutlarını her zaman sanata yöneltirler ve üretim sağlarlar.” Leyli Sanat’ın kurucularından Ufuk Kadız ile bu platformun oluşum sürecini konuştuk.
Leyli Sanat’ı kurdukları zaman üniversitede son sınıfta olduğunu ve sinema televizyon bölümü okuduğunu söyleyen Ufuk Kadız “Bu bölümü okurken set ortamında çalışmanın zorluğunu ve ana akım medyanın içinde kaybolmanın ihtimalini bildiğim için, alternatif yollar arayışındaydım. Sonra dedim ki neden alternatif alanı biz oluşturmayalım. O esnada gazetecilik okuyan kıymetli dostlarım Melek Kılıçgedik ve Sevginur Dikin’le de konuşunca onlar da dahil olmak istedi bu yola. Çalışma biçimimizi düşündük, sonra ismimize karar verdik. Gerek dijitalden gerek yüz yüze etkinliklerle çok kısa sürede ismimizi İstanbul’da, özellikle Taksim ve Kadıköy’de duyurmaya başladık.” diyor.
Kadız, Leyli Sanat’ı kurdukları günden bu yana bireylerin duygu ve düşüncelerini kültür-sanat yoluyla aktarmasına fırsat ve alan yaratmayı amaçladıklarını söylüyor. Hiçbir katılımcının fikrini geri çevirmeden değerlendirdiklerini belirten Kadız hep birlikte üzerine konuşup geliştirme şansı yakaladıklarını ifade ediyor. Şu an daha çok edebiyat, sinema ve müzik üzerine eğilen ekip, ilerleyen süreçte diğer sanat alanlarına dair de çalışmalar yürütmeyi hedefliyor.
İLK KİTAP ÇIKTI!
Leyli Sanat Platformu, ilk kitabını da okuyuculara sundu. İzan Yayıncılık tarafından çıkarılan “Şarap Kırmızısı Şiirler” kitabı 17 yazarın şiirlerinden oluşuyor. Kadız kitabı çıkarma yolculuğunu şöyle anlatıyor: “Sitemizde 500’ün üzerinde yazılı içerik mevcut, bu yazıların büyük çoğunluğu şiir. Şiir seven ve şiir yazan çok insan varmış çevremizde, bunu bu üç yılda gözlemleme şansımız oldu. Başından beri dijital çalışmalar yürütüp sadece etkinliklerle biraraya geldik. Hiçbir şekilde dergi, fanzin ya da basılı yayında olmayı istemedik. Hem çok yıpratıcı hem de ekonomik olarak bizi aşan şeyler olduğuna inandık. Fakat 2020 başında, içeriklerimiz de genişledikçe ‘Neden yıllık olarak antoloji kitabı hazırlamayalım?’ dedik ve bu projenin temellerini attık. Sonrasında platformumuza katkıda bulunmuş 17 yazarımızın şiirlerini derledik, kitabın ismi ise kitabın içinde yer alan tüm şiirlerin başlığının anket oylamasıyla seçildi ve kitap, gönüllümüz Eda Sultan Erkaraman’ın şiirinin ismini aldı.” Kitabın birçok internet sitesinde satışta olduğunu söyleyen Kadız, okumak isteyenlerin ayrıntılı bilgiyi sosyal medya hesaplarından da alabileceklerini belirtiyor.
Platformun kurduğu leylisanat.com sitesinde denemeden öyküye birçok türde eser mevcut. Bu zamana kadar 150 bin görüntülenmeyi aştıklarını ve sitenin 55 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Kadız “Tüm içeriklerimizi zaten bizi takip eden kişiler oluşturuyor, kemikleşmiş bir kadro ya da ekip olarak bakamayız Leyli Sanat’a. Leyli Sanat herkesin aidiyet hissedebileceği bir alan. Hepimizin.” diyor.
ALTERNATİF BİR ALAN: KADIKÖY
Platform olarak yola çıkan Leyli Sanat, gerekli maddi imkan oluştuğunda dernekleşecek. Ufuk Kadız, kurulduklarından bu yana dernek mantığıyla çalıştıklarını söylüyor ve şöyle anlatıyor: “Her ay toplantılarla biraraya geliyor, üyelik ve gönüllülük sistemi geliştiriyor ve kurumsal bir çerçeveyi oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Fakat dernek olmanın faydalı yanları arasında projelere hibe/fon desteği, kurumsal kabul edilirlik ve diğer kamu/kuruluşlarla işbirliği geliştirme gibi şeyler var. Gelecek planlarımıza baktığımızda dernek kimliğinin daha çok kişiye erişmemize yardımcı olacağına inanıyoruz.”
Son bir yıldır dernekleşme sürecini kendi aralarında başlattıklarını söyleyen Kadız, pandemi sürecinin ve sürecin getirdiği maddi yetersizliğin bu fikri ertelemelerine sebep olduğunu dile getiriyor. Dernekleşme için bir bağış kampanyası başlattıklarını söyleyen Kadız, derneği Kadıköy’de açmayı planladıklarını, Kadıköy’ün alternatif bir alan kurabilmek için biçilmiş bir kaftan olduğunu ifade ediyor. Kadız “7’den 70’e herkesin bulunduğu, gezdiği, etkinliklere katıldığı sıcacık bir yaşam alanı Kadıköy. Bu nedenle bu samimiyetin ve sanat sevgisinin var olduğu bir ilçede yer almak bizi çok heyecanlandırıyor. İstanbul’un her noktasından gelecek ziyaretçiler için de Kadıköy lokasyon olarak çok uygun bir yer.” diye aktarıyor.
Kadız sözünü şöyle sonlandırıyor “Biz bir avuç gençken, şimdi yüzlerce gönüllü, on binlerce takipçiyle yolumuza devam ediyoruz. Bu yola sizi de davet ediyoruz. Gelin, birlikte üretelim!”
Leyli Sanat’ın FonGogo üzerinden başlattığı bağış kampanyası Ocak 2021’e kadar sürecek. Platformun sosyal medya hesaplarından kampanyaya ulaşabilirsiniz.
Instagram: leylisanat / Web sitesi: leylisanat.com