Hayvanlar için kan bankası kurdu

Hayvanlar için kan temin etmenin ciddi bir sorun olması nedeniyle kan bankası kuran veteriner hekim Aylin Tunç, "İnsanlar bu konuda bilinçli değil. Evde besledikleri hayvanların kan grubunu bile bilmiyorlar. Dolayısıyla bağışlar henüz istenilen oranda değil” dedi.

14 Temmuz 2021 - 10:54

Hayvansever ilçe Kadıköy’ün, hayvan dostu veteriner hekimlerinden Aylin Tunç, 90’lı yıllardan beri yenilikçi hekimlik anlayışıyla hayvan dostlarımıza hizmet veriyor. Tedavide inovatif  hareket eden, yeni nesil tedaviler, kök hücre ve biyoteknolojik uygulamalar yapan 30 yıllık hekim Tunç, şimdi de kan bankası kurdu. 

Moda’daki Vetline hayvan hastanesini ziyaret ederek, Tunç’la konuştuk.

•    Veteriner hekim olmaya karar verişiniz nasıl oldu?

Çocukluğumda, Ordu’da bahçeli harika bir evde yaşadım. Roket adında bir köpeğimiz vardı. Kahverenginin en güzel tonuydu tüyleri. Bizim en iyi dostumuzdu. Oyunlarımızın baş kahramanıydı. Roket ailenin en değerli üyesiydi. Bir sabah annem Roket’in yemeğini verdi ancak yemek saatini hiç kaçırmayan dostum ortada yoktu. Bekledik, bekledik gelmedi… Bahçedeki sundurmadan gelen sese bakınca onu yatarken gördük. Güzelim tüyleri kanlanmıştı. O yıllarda sadece devlet veterineri vardı. Kendisine ulaşamadık. O kadar çaresizdik ki... Acemice yaptığımız tamponlar müdahaleler işe yaramadı. Küçük neşeli dostumun yardım isteyen bakışlarını hiçbir zaman unutmadım. Ne yazık ki o gün Roketimizi kaybettik. Ve işte o zaman veteriner olmaya ve 24 saat çalışan bir klinik açmaya karar verdim. 

•    Hüzünlü bir hikaye vesile olmuş. Sonrasını anlatır mısınız?

1990’da Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun oldum. O yıl Caddebostan’da ilk kliniğimi, bir yıl sonra da Türkiye’nin ilk 24 saat hizmet veren kliniği olan Vet24’ü açtım. Aynı yıl, Türkiye’de ilk hasta takip-aşı sistemini oluşturarak, iç-dış parazit uygulamaları ve aşı uygulamaları rutin takibe alınarak, koruyucu hekimlikte önemli bir adım attık. Kurduğumuz bu sistemler güncel durumda tüm Türkiye’de halen kullanılıyor. 1997’de de Kadıköy Vetline Hayvan Hastanesi’ni kurdum. Bundan sonra bütün Roketlere yardım edecektim. Amacımı hiçbir zaman unutmadım. Roket’i hala ziyaret ederiz.

YENİ NESİL TEDAVİLER

•    Vetline’da diğer kliniklerden farklı ne çalışmalar yapıyorsunuz?

Ben hastaya yaklaşımda ve tedavide her zaman, hasta-hasta yakını– doktor olmak üzere üçlü ilişkiye inanırım. Evcilin yaşadığı ortam, çözümlerimizde önemli rol oynar. Onlar ailenin bireyleridir. Örneğin sigaranın zararları insanda belki 20 yılda görülürken kedide bir yılda gözlenebilir. Bizim prensibimiz, hızlı teşhis koymak ve doğru tedaviye hızlı geçiş yapmak diyebilirim. Tedavide inovatif yaklaşımla hareket ediyoruz. Yeni nesil tedaviler, kök hücre ve biyoteknolojik uygulamalarla ilgileniyoruz.

•    Hayvanlarda kök hücre konusuna odaklanmanız nasıl oldu? 

Çocukken hep içimi merak ederdim. Bana ait olması gereken içimi neden göremiyorum diye sorardım. Tahmin edeceğiniz üzere bu sorular daha sonra yerini en küçük parçayı meraka bıraktı ki bu da hücre idi. Bir gün hocalarımızla yaptığımız sohbet esnasında Tuncay hocamın, sayın Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’e asistanlık yaptığını öğrendim. Kendisi dünyada ilk kök hücre çalışmalarını başlatan kişidir. Ve ne yazık ki ülkemizde kendisine sahip çıkılmamış. Hocanın çalışmalarını didik didik ettim. Benim için ondan sonra hiçbir şey aynı olmadı. Bu şekilde başlayan kök hücre yolculuğum 10 yıldır devam ediyor. 

•    Türkiye’de ilk olduğunu ifade ettiğiniz kök hücre merkezinde nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

‘Kök hücreyle bütün hastalıkları tedavi edebiliriz’ diyordu hocamız. Ben de gelecek tıbbının hücreyle çok daha fazla ilgileneceğini biliyorum. Hastanemiz bünyesinde, 2017’de Vcell/V gen Veteriner Kök Hücre Biyoteknoloji ve Hücresel Tedaviler Merkezi’ni kurduk. Halen Türkiye’de bu konudaki tek merkez olma özelliğini taşıyor. Burada iyi bir ekiple, kök hücre tedavileri yapıyoruz. Tedavi ettiğimiz hastalıklar arasında alerjiler, böbrek hastalıkları, otoimmun problemler, eklem hastalıkları, göz kuruluğu, cornea yaralanmaları, genetik rahatsızlıklar, geriatrik problemler gibi rahatsızlıkları sayabilirim.

HAYVAN SAHİPLERİNE ÇAĞRI

•    Bir de kan bankası kurdunuz. 

Kan ürünleri bizim mesleğimizde ciddi sıkıntı oluşturuyor ve biz bir süredir bu konuda da çalışıyoruz. Şu anda donör bilgi bankacılığı yapıyoruz. Özellikle kedilerde kan nakli donör bulmak zor oluyor. Maalesef donör çok az. Bu farkındalığı artırmak gerekiyor. Bilinçli hasta yakınlarımız var ancak yeterli değil.

•    Hayvan sahiplerine bu konuda bir çağrı yapmak ister misiniz? 

Kan bağışından çekinmemelerini söylemek isterim. Bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir. Önerim bu konuda bizleri arayarak bilgi alarak karar vermeleri olabilir. Şu an yaptığımız uygulamada, minik dostlarımızın kan grubunu tespit ederek donör listesine alıyoruz. Bunun donör için avantajları oluyor. Örneğin ihtiyacı olduğunda öncelikli kan buluyorlar, bazı indirimlerden faydalanıyorlar.

 Kadıköy’ün orman perileri

Veteriner Hekim Aylin Tunç, Kadıköylünün hayvan sevgisiyle ilgili, kendi hayalinde kurguladığı şu hikayeyi anlattı: “Çok eski kadim zamanlarda burada orman perileri yaşarmış. Onlar hayvanların koruyucusuymuşlar. Bu bölgede hayvanlar hastalanmaz, kuşlar bu yolu kullanırlarmış. Bir gün buraya insanlar ulaşmış ve perilerin gitmesinin zamanı gelmiş. Periler giderken havaya, suya, toprağa peri tozu serpmişler. Ve bu bölgeye gelen herkesin hayvanları koruyup, sevip beslemesini dilemişler. O günden sonra Kadıköy’de yaşayan herkes  hayvanları korumuş, beslemiş çok sevmişler. Buraya hep hayvanlara saygı duyan, onların yaşamımızdaki değerini bilen insanlar gelmiş. Belki de herkes ömür boyu tozun etkisine girmiş…☺ ”


ARŞİV