Amatör kulüpler imkânsızlıktan muzdarip

Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği Başkanı Taşkın Tuna ile birliği, başkanı olduğu Koşuyolu Spor Kulübünü ve amatör kulüplerin problemlerini konuştuk

29 Mart 2018 - 15:35

Türkiye’de birçok sporun ilklerinin yaşandığı Kadıköy, amatör kulüpler açısından da zengin bir ilçe. İlçedeki köklü spor kulüplerinden biri de Koşuyolu Spor Kulübü. Bu yıl 50. yılını dolduran kulübün başkanı aynı zamanda Koşuyolu Mahalle Muhtarlığı görevini de yapan Taşkın Tuna. Tuna’ya göre amatör kulüpler birçok sorunla baş etmek zorunda. Bu sorunların başında stadyum eksikliği ve maddi problemler geliyor. Kadıköylü kulüpler bu problemleri aşmak ve birliktelikten bir güç doğurmak için Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği’ni kurdu. Aynı zamanda bu birliğe de başkanlık yapan Taşkın Tuna’yla Koşuyolu Spor Kulübünü, Kadıköy Amatör Kulüpler Birliğini ve amatör kulüplerin problemlerini konuştuk.

ALTI LİGDE MÜCADELE EDİYOR

  • Biraz kulüpten bahseder misiniz?

Kulübümüz 1968 yılında kurulmuş. O sıralar Koşuyolu’nda iki üç tane daha takım var fakat o yıllardan bugünlere sadece kulübümüz kalmış. 2012’den beri de biz yönetim olarak işin başındayız. Daha önce sadece A takım seviyesinde mücadele ederken artık altı farklı kategoride liglere katılıyoruz. Özellikle çocuk gruplarına çok önem veriyoruz.

  • Neden çocuk grupları?

Küçük kategoriler yani 11-13 yaş arası bizim için çok daha önemli. Bu yaşlar ergenlikle beraber karakterin, alışkanlıkların şekillendiği yaşlar. Spor çocukların her türlü kötü alışkanlıklarından uzak durması açısından çok faydalı. Çocuklar, nargile kefelerde, sokaklarda, telefon bilgisayar başında zaman geçireceğine spor yapıyor. Öyle çocuklar vardı ki kulübümüzde aile olarak biraz problemli sapmalara müsait çocuklar... Fakat buradaki ortam ile birlikte topluma tekrar kazandırıldılar. Onun için spor kulüpleri bu aşamada çok önemli.

  • Ligde durumlar nasıl?

Kulüp olarak 1. Amatör Lig’de mücadele ediyoruz. Biz yönetime geldik geleli son dört yılımız hep üçüncülükle geçti. Süper amatöre çıkmadığımız için çok da fazla üzüntülü değiliz.

“SERMAYE YOKSA BAŞARI DA YOK”

  • Süper Amatörün nasıl bir dezavantajı var?

 “Amatör” deniyor ama sadece isminde kalmış. Yoksa oyuncuların bir beklentisi var. Süper Amatör’de olunca bu beklenti daha da artıyor. Bu işte de kendi içinde bir borsa var. Bazen haftanın üç günü maçlara gidiyoruz. Bunların hepsi ayrı bir masraf. Bu masrafları karşılayacak sermayen olmadığında da girdiğin gibi geri düşüyorsun ligden. Kadıköy’deki bazı takımlar da dâhil olmak üzere bunun örneklerini görüyoruz. Zaten Kadıköy takımları olarak hep deplasmandayız.

  • Federasyon yardımcı olmuyor mu maddi konuda?

Federasyonun hiçbir yardımı olmadığı gibi bizden bazı kalemler altında para alıyorlar. Mesela lisanslardan para alıyor, vizelerden para alıyor.  

“KADIKÖY HEP DEPLASMANDA”

  • Kadıköy takımları olarak hep deplasmandayız derken ne demek istediniz?

Bizim Kadıköy de antrenman sahamız yok. Fikirtepe’de vardı eskiden ‘Dumlupınar Sahası’. O da kentsel dönüşümle birlikte küçültüldü. Artık maçlar verilmiyor oraya. Geçen gün antrenman yapmak için aradık, ışıkları bile sökmüşler. Kimi takımlar Özgürlük Parkı’nda kimi takımlar Bostancı’nın sahasında antrenmanlara gidiyoruz. Antrenmanlar da ücretli yani servisiyle, saha parasıyla beraber hemen hemen her antrenman 500 liraya geliyor gibi. Tabi kaynak yok. Herhangi bir gelir yok. 12 takım da son derece dertli.

  • Bu sahasızlık durumunun Kadıköy’deki dönüşümle bir alakası var mı?

Ben doğma büyüme Kadıköylüyüm. Kulübümüzün karşısındaki köşkün orada saha vardı. Şimdi İş Bankası blokları var. Dalyan Sahası vardı şimdi restoran olmuş. Bunun gibi çok örnek var. Her yerdeki spor alanları tükendi aslında. Bunu bitirirken bunun alternatifi dışarıda bir şeyler de yapmadılar. Biz de bu şekilde mahrumiyet çekiyoruz.

  • Anlattığınıza göre arkasında yüklü bir sermaye desteği olmayan hiçbir kulüp kendi çabasıyla amatörden yükselip de profesyonelliğe geçemez. Doğru mu?

Şöyle söyleyeyim size; geçen sene Fikirtepe şampiyon oldu birinci amatörde. Süper amatöre çıktı ve ilk senesinde düştü. Kadıköy Acıbadem ikinci ligden geldi birinci ligde de başarı gösterip süper amatöre geçiş yaptı. Süper amatöre geçince toparlayamadı; ikinci amatöre geri düştü. Yani özetle sermaye desteğiniz yoksa başarı şansınız da pek yok. Ondan sonra diyoruz ki ‘niye sporumuz bu halde, niye halktan kimse yetişmiyor’. Ama yetişmesi için de hiçbir imkân verilmiyor. Geçen U-19 takımımızın maça çıktığı saha çamur halinde. Hiçbir kritere uygun değil.  Gidiyorlar, yer yok diye sabahın 9’una maç koyuyorlar. Çocukları böyle böyle soğutuyorlar. Bırakmak zorunda bırakıyorlar.

KADIKÖYLÜ KULÜPLER BİRLİK OLDU

  • Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği’nden biraz bahseder misiniz?

Biz Kadıköy’de 12 amatör kulübüz. Size de bahsettiğimiz gibi birçok maddi ve manevi problemimiz var. Bu birliği problemleri birlikte tartışarak teşhis etme ve çözüm bulma yolunda birlikte hareket etmek ve güç kazanmak amacıyla 2017 yılında Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği’ni kurduk. Birlikle kurumları ziyaret ediyor, dertlerimizi anlatıyoruz.

  • Faaliyette bulunduğunuz ilçede Türkiye’nin en büyük kulüplerinden biri olan Fenerbahçe Spor Kulübü var. Bu bir avantaj mı? Yoksa dezavantaj mı?

Bir Fenerbahçeli olarak çok bir şey konuşmak istemiyorum ama(gülüyor) bir amatör kulüp yöneticisi olarak baktığım zaman amatör kulüplere tabii ki zararı var. Çünkü buradaki bütün olanaklar zamanında onlara aktarılmış. Mesela dere ağzında orada dört beş tane sahaları var. Biz bir tane antrenman sahası bulamazken… Büyük kulüplerin amatör kulüplere gölgesi düşüyor tabi.


ARŞİV