İstanbul Defnespor Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Göktürk, kadınının toplumsal hayata daha etkin katılması ve kız çocuklarının desteklenmesi gerektiği bilinciyle yola çıktıklarını aktarıyor. Göktürk, “Simgesel olarak Defne, bir kız çocuğu. Sadece saha içinde değil, saha dışında da fayda üretmeye çalışıyoruz” diyor.
Çekmeköy’den Kadıköy’e taşınan İstanbul Defnespor Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Göktürk ile konuştuk.
4 yıl önce kuruldunuz, neye istinaden hangi boşluğu görerek bir spor kulübü kurdunuz?
Defne Spor Kulübü 2017 yılında, bir grup yakın arkadaş tarafından kuruldu. Türkiye’nin kalkınmasının, kadınının toplumsal hayata daha etkin katılmasından geçtiği ve kız çocuklarının desteklenmesi gerektiği bilinci ile, kendi çevremizde nasıl fark yaratabiliriz diye baktık. Hepimiz sporu seviyorduk. Aramızda spor yöneticiliği geçmişi olanlar vardı. Sporu sosyal fayda yaratmakta nasıl kullanabiliriz sorusundan yola çıktık. Bu da bizi Defne’ye ulaştırdı. Simgesel olarak “Defne bir kız çocuğu”. Bizler de elimizden geldiğince, gücümüz oranında onun etrafına fayda ağları örmeye gayret ediyoruz.
“FAYDA ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Neler yaptınız şimdiye kadar?
Özellikle merkeze uzak, olanakların sınırlı olduğu bölgelerden başladık. Geçmiş tecrübelerimizden dolayı kadın futbolunu, hızlı gelişime olanak sağlayan bir alan olarak kadın hentbolunu takım branşı olarak seçtik. Modelimizi, bir okul ile birlikte çalışmak üzerinden tasarladık. Okulun tüm kız öğrencilerine, okul tesislerinde, açık katılımlı olarak, ücretsiz eğitimler verdik. Hiç bir çocuğu yeteneği nedeniyle reddetmeden takımlar oluşturduk. Hentbolda ilk nesil sporcularımız bu yıl minikler Türkiye finallerine kadar gittiler. Futbolda ise, “Kızlar Sahada” ile yaptığımız projeden yetişen kızlarımız Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda ikinci tura çıktılar. Pandemi nedeniyle turnuva yarıda kaldı.
Her iki takım branşımızda da A takımımız ile Türkiye liglerinde yer alıyoruz. Bu üstyapı takımlarını, altyapıdan yetişen kızlarımızın gelişimlerinin hızlanması ve önlerinde hayal edebilecekleri bir dünya olabilmesi için kullanıyoruz. Rekabetçiliği programın sürdürülebilirliği açısından alıyor, oyunu sadece sevdiği için oynayan ve kardeşlerine rol modeli olabilecek sporcular ile çalışıyoruz.
Sadece saha içinde değil, saha dışında da fayda üretmeye çalışıyoruz. Hepimiz “fayda” kelimesinin etrafında buluşuyoruz. Özellikle “spor yönetim organlarında” yer almaya, buralarda “kız çocuğunu” temsil etmeye ve sporu kızlar için kolaylaştırmaya gayret gösteriyoruz. Bugün kadın hentbol ve futbolundaki pek çok kurumda, tertip komitelerinde, kulüpler birliklerinde, amatör federasyonlarda Defne üyelerini görebilirsiniz.
BÜTÇESİ BAĞIŞLARDAN OLUŞUYOR
Sporculardan hiç ücret almıyorsunuz, ekonomiyi nasıl sağlıyorsunuz ?
Biz Defne kızlarına fayda üretmeye çalışıyoruz. Onlardan bunun karşılığında bir ücret almak Defne’nin mantığına aykırı.
Defne bütçesinin yaklaşık üçte ikisi bireysel bağışlardan oluşuyor. Örneğin, 2019 yılında 135 bağışçımız, yıl boyunca küçük miktarları havuza koyarak işlememize destek oldular. Daha büyük ihtiyaçlarda, il dışı turnuva ve maçlarda bazı küçük kurumsal destekler kullandık. Her iki lig takımımızın da birer sponsoru var. Liglere dair ek masrafları ise onlar yüklendiler.
Bireysel bağışa dayalı bir sistemimiz olduğu için şeffaflık ve güvenilirlik çok önemli. Bağışçılarımız, gönderdikleri bağışların Defne kızları için harcandığından emin olmalılar. Bu yüzden 2019 yılından beri Defne “Açık Açık” platformu üyesi. Hesap verebilirlik açısından belli kurallara uymayı gerektiren bu platformun tek spor kulübü üyesiyiz. “Bağışçı Hakları Beyannamesini” imzaladık, beyannamelerimiz erişime açık. İsteyen web sitemizden bunları inceleyebilir.
Türkiye'de kadın-erkek ayrımını spor üzerinden değerlendirir misiniz?
Futbol üzerinden bir örnek vereyim. Ocak ayındayız, Federasyon tarafından kadın futbol ligleri 2020-21 sezonunda oynanacak mı, oynanacak ise ne zaman ve nasıl oynanması düşünüldüğü konularında hiçbir açıklama yapılmıyor. Şampiyonun, Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde temsil edeceği bir ligden bahsediyoruz. Kadın futbol için Federasyonda bir yapılanma yok. Erkek U14 gelişim ligleri ile birlikte idare edilmeye çalışılıyor.
Erkeklerde gelişim ligleri veya bölgesel amatör liglerde uygulanan ek teşvikler, saha kaliteleri, sporcu sigortalama, başarı ödülleri gibi konular karşılaştırılamaz durumda. Biz Defne olarak kadının spora erişimini bir hak talebi olarak görüyoruz. Bu talebe, ne yazık ki, ne elit rekabetçi düzey ne de altyapı ile erişim düzeyinde bir çözüm üretilemiyor.
Fas, 2024 yılında 90 bin kadın futbolcu hedefi ile yola çıkarken bizdeki bir kadın futbol kulübü Şubat ayında ne yapacağını bilemiyor.
“FEDERASYONDAN DESTEK YOK”
Federasyondan destekler nasıl oluyor?
Federasyonlardan kayda değer bir maddi destek yok. Dönem dönem, Spor Genel Müdürlüğü küçük yardımlar yapıyor amatör kulüplere. Başka bir destek görmüyoruz. Zaten beklentimiz de yok.
Pandemi döneminde neler yapıyorsunuz?
Öncelik kızlarımızın sağlığı dedik. 13 Mart 2020’den bu yana hiçbir saha faaliyetinde bulunmadık. Takvimi net olarak görmeden de bulunmayacağız. Bu süreçte, altyapı gruplarımıza web üstünden bazı çalışmalar yaptırmaya gayret ettik. Bahsettiğim gibi, futbolda ne olacağını bilemiyoruz. Hentbolda ligimizin kuraları çekildi. Başlangıç tarihi açıklanmadı. Biz Nisan ayından önce başlamamasını tercih ettiğimizi belirttik, bekliyoruz.
“KADIKÖY’Ü MERKEZ YAPMAK İSTİYORUZ”
Gelecekteki planlarınızdan biraz bahseder misiniz?
Bu yıl merkezimizi Kadıköy ilçesine taşıyarak bir değişim içine girdik. Yönetimimizden pek çok kişinin burada oturması, burada düzenlediğimiz veya katıldığımız “Amatörler Günü”, “Caferağa Hentbol Turnuvası”, “Bostancıspor ile birlikte antreman maçları” gibi etkinliklerde Kadıköy halkından gördüğümüz ilgi bizleri değişim için yüreklendirdi. Bostancıspor bizim kardeş kulübümüz, başkanı Fatih Bilir de Defne’de yöneticimiz. Onlarla da işbirliği yapabileceğimizi, daha etkin olabileceğimizi düşündük.
Öncelikle, kadın hentbol ve kadın futbol için Kadıköy’ü İstanbul’da bir merkez haline getirmek istiyoruz. Altyapı ve katılım odaklı olacak bir projeyi konuşuyoruz. Özellikle, küçük kızların takım sporlarını açık alana, parklara, meydanlara, sokaklara çıkartmak, Kadıköy halkı ile Kadıköy’ün sporcu kızlarını buluşturmak niyetindeyiz. Başlamak için pandemi durumunun netleşmesini bekliyoruz. Heyecanlıyız bu konuda.
Yurt dışından takımlarla da işbirliği içindesiniz...
Uluslararası bir işbirliği ağı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz hafta, kadın hentbolunun ekol takımlarından CSKA Moskova ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. Bu ağı genişletmeye çalışacağız. Bu işbirlikleri, vizyonumuzu geliştirmekte çok faydalı oluyor. Hayalimiz ise Kadıköy’de, kadın hentbol ve futbolda uluslararası altyapı turnuvalarına ev sahipliği yapabilmek.
Bir de kısa dönemde bireysel branşlar ile Defne kızlarına alternatifler sunmayı istiyoruz. Masa tenisi ile bir denemeye 2021 yılında başlayacağız. Küçük bir voleybol işbirliği projemiz vardı. Bunda da nasıl ilerleyeceğimize bu yıl içinde karar vereceğiz.
DEFNESPOR’A NASIL ULAŞILIR?
İstanbul Defnespor Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Göktürk, “Kız çocuklarına fayda üretmek için işin bir ucundan tutmak isteyen herkese, spor yapmak isteyen kız çocuklarına kapımız sonuna kadar açık. İletişim kanallarını güncel tutmaya özen gösteriyoruz. Sosyal medya üzerinden “İstanbul Defnespor” araması ile bizi bulabilirler. Web sitemizde de iletişim bilgilerimiz var (www.defnespor.org). E-posta ile ulaşmak isterlerse [email protected]’a mail atmaları yeterli.” diyor.