“Futbol Taktikleri Tarihi” çıktı

Jonathan Wilson’ın yazdığı “Futbol Taktikleri Tarihi”, BJK Yönetim Kurulu Eski Üyesi İbrahim Altınsay’ın sunumuyla, İthaki Yayınları’nın çevirisiyle yayınlandı

22 Şubat 2018 - 15:41

Jonathan Wilson’un yazdığı, tüm dünyada ilgiyle okunan “Futbol Taktikleri Tarihi” kitabı futbol mucitlerinin kısa yaşam öykülerine, bu mucitleri etkileyen toplumsal koşullar, entelektüel ilhamlar ve siyasal atmosfere ışık tutuyor. Kitabın basın bülteninde Can Evren tarafından yazılan yazıda kitap için  “Kitabın başlığında geçen taktik sözcüğü, geniş bir anlama sahip; çoğu zaman oyuncuların sahaya diziliş düzenini belirten bir sözcük olmasına rağmen; oynama tarzı, kazanma stratejisi, ahlaki öncelikler, kullanılan antrenman yöntemleri gibi, on bir oyuncudan bir takım, parçalardan bir bütün yaratmanın formülü nedir sorusuna bulunan yanıtların tümüne taktik deniyor. İthaki Yayınları’ndan keyifli ve okunaklı bir Türkçe çeviriyle geçtiğimiz haftalarda yayımlanan kitap, okura bu yanıtların zincirleme evrimini, bu evrime katkıda bulunmuş “büyük futbol mucitleri”nin kısa yaşam öykülerini ve bu mucitleri etkileyen toplumsal koşulların, entelektüel ilhamların ve siyasal atmosferlerin özetini sunarken, taktik fikirlerin gezgin antrenörler eliyle ülkeden ülkeye yayılma sürecini anlatıyor. İngiliz spor yazarı, futbolda takım fikrinin, oyunun biçimsel bütünlüğünü resmeden soyutlamaların, bir nevi oyunun “form-bilimi”nin, morfolojisinin gelişim tarihini anlatıyor bize.

Futbolun küresel ayrıksılığını ve ayrıksı yaygınlığı en iyi temsil eden kültürel ifadesi sanırım bu çok dilli şemalar ve terimler havuzu; futbolca diyebileceğimiz başlı başına bir dil. Kitabın albenisi burada yatıyor; futbolseverler cemaatine özgü iç âlemin sınırlarını çizen dili merkeze alıyor ve futbolsever okuru savaşlar, ekonomik kalkınma ve kriz, darbeler, göçlerden oluşan dünya tarihinin içinde ama dünya tarihinden yeterince soyutlanmış bir saha içi tarihinde gezintiye çıkarmayı beceriyor.” deniyor.

Etiketler; spor futbol

ARŞİV