Futbolda ezber bozan bir takım: SİCİLYA DEMİR SPOR

Sicilya Demir Spor, farklı bir futbol kültürü oluşturmak için her perşembe Koşuyolu Parkı’nda maç yapıyor. Ama bu sahada küfür, hakaret ve faul yasak. Maçın sonunda ise kazanan, sahada top koşturan herkes oluyor

11 Nisan 2018 - 09:45

Akademisyen-yönetmen Ayşegül Selenga Taşkent ve belgesel fotoğrafçı Delizia Flaccavento’nun arkadaşlığı 18 yıl öncesine dayanıyor. Birlikte belgesel projelere imza atan Taşkent ve Flaccavento,  iki sporcu olarak bu defa kadın ve erkeklerin birlikte futbol oynadığı karma bir futbol takımı kurarak güçlerini birleştirdiler. Takımın adı ise; Sicilya Demir Spor... Aslında takım 2 buçuk yıl önce kurulmuş fakat şimdilerde daha bilinir hale gelmiş. Her perşembe akşamı Koşuyolu Parkı’nda  kadın ve erkekler sahaya çıkıyor ve fair play kurallarına göre topu ağlarla buluşturmaya çalışıyor.

Biz de perşembe akşamı Sicilya Demir Spor’a konuk olduk ve takımın kurucularından hikâyelerini dinledik. Hikayenin en merak edilen kısmı ise takımın adı. “Neden Sicilya Demir Spor?” sorusuna şöyle cevap veriyor Ayşegül Selenga Taşkent, “Delizia Sicilyalı, bir şekilde ona atfetmek istedik. Bunun dışında Sicilya’ya herkes mafya bölgesi diye bakıyor. Halbuki Sicilya emekçilerin çok yoğun yaşadığı bir bölge. Sicilya’nın bu özelliğini Adana Demir Spor ile özdeşleştirdik. Oradan da “demiri” aldık ve Sicilya Demir oldu.”

Şener Cem Irmak, Ayşegül Selenga Taşkent, Delizia Flaccavento

RÜYA GİBİ FUTBOL

Sicilya Demir Spor kadın ve erkeklerin birlikte futbol oynadığı karma futbol takımı. Ancak takımın özelliği sadece bununla sınırlı değil. Taşkent ve Flaccavento, futbolda cinsiyetçi söylemleri ve davranışları kırmak, kadınların da aktif bir şekilde futbol oynamasını sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle hem takıma dahil olup bireysel futbol oynayacakların hem de Sicilya Demir Spor’la maç yapacak takımların uyması gereken bazı kurallar var. Sahada küfür etmek, bağırmak, çok sert bir şekilde ya da rakibi sakatlayacak hareketler yapmak ve cinsiyetçi ifadelerde bulunmak yasak. Bu saydıklarımız çok ütopik gelse de Taşkent, 2 buçuk yıl içinde bu oyun kültürünü yarattıklarını söylüyor. Özellikle Amerika’da kadınların çok iyi futbol oynadığını söyleyen Taşkent şöyle devam ediyor: “Amerika’da okurken futbol oynuyordum ve çok zevk alıyordum. Kadın erkek karma futbol çok yaygındı. Orada hiç ayrım yok, gelen giriyordu ve bu tamamen amatördü. Haftanın belirli günlerinde mahallelerdeki halı sahalarda karma maçlar düzenleniyordu. İlla bir takıma bağlı olma zorunluluğu da yoktu. Takımdan birilerini de tanımanız gerekmiyordu, oynamak istediğinizi söylüyorsunuz ve oyuna giriyorsunuz.”

Türkiye’de futbol maçlarının erkek egemenliğinin gölgesinde yapıldığını söyleyen Taşkent, “Maalesef Türkiye’deki futbol,  erkeklerin hırsını ve öfkesini boşaltacağı bir alan. Sadece erkekler değil kadınlar da zaman zaman buna kapılıyor.Eminim erkekler de bundan rahatsız oluyor.” diyor.

KADINLARIN İLGİSİ DAHA FAZLA

Sicilya Demir Spor’un adı duyuldukça  takıma katılmak isteyenlerin de sayısı artmış. Her meslekten, yaştan, milliyetten birçok kişi perşembe günleri Koşuyolu Parkı’nda top sürmek istiyor. Takımda kadınların oranı daha yüksek ama bu sayı her hafta değişebiliyor. “Her milletten insanın gelip oynayabileceği bir futbol şeklini benimsemek istiyoruz” diyen Taşkent, herkese kapılarının açık olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Şuradaki Hüsniye Teyze de keşke gelip bizimle oynasa. Çünkü hem futbol hem de genel olarak spor için belirli bir kalıp var. Biz bunu yıkmaya çalışıyoruz.”

HIRS YOK TATLI REKABET VAR

Takımın bir diğer kurucusu da Sicilyalı Delizia Flaccavento. Akademisyen ve belgesel fotoğrafçı Flaccavento dünyanın farklı ülkelerinde yaşadıktan sonra İstanbul’a demir atmış. Aynı zamanda uzun maraton koşucusu olan Flaccavento, amaçlarının eğlenmek, spor yapmak ve kolektif bir şeyler yapmak olduğunu söylüyor. Sicilya Demir Spor’la maç yapan bazı oyuncuların kendilerini “yumuşak” bulduğunu söyleyen Flaccavento, “Bu bizim için bir lig ya da turnuva değil bir mantalite ve anlaşma. Mesela kimse küfür etmez, oynarken küfür geçmiyor insanın içinden ki bu çok önemli. Zaten sürekli küfür eden insan bizimle oynayamaz.” diyor.

Sporun kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Delizia Flaccavento, “Hem özgürlük hem de özgüven için herkesin spor yapması lazım. Biz burada bir anlayış oluşturduk ve insanlar bunun için buraya geliyor. 12-14 kişi oynuyoruz ama misafir gelen arkadaşlara da yer açmaya çalışıyoruz. Mesela bugün Maslak’tan bir arkadaş geldi. Bu anlayış geliştikçe İstanbul’un farklı bölgelerinde karma futbol takımlarını görebiliriz. Bizimle ilk defa oynayanlar önce şaşırıyorlar sonra kabul ediyorlar. Bence bu çok güzel bir şey.” diyor.

Oynadıkları oyunda hırsa ve kazanmaya dayalı bir rekabet olmadığını ifade eden Flaccavento, herkesin  kendisini fiziksel açıdan geliştirmek için oynadığını ekliyor. Sicilya Demir Spor’un oynadığı oyunların bir başka özelliği de maçın sonunda kazanan ve kaybeden tarafın olmaması. Çok zaruri olmadıkça sahada hakem yer almıyor. Goller öylesine sayılıyor ve kaydedilmiyor. Bir takım fazla gol atarsa ya da oyuncular çok fazla yorulursa rakip takımdan oyuncu transferi yapılıyor. Gol atanı sahadaki herkes alkışlarla kutluyor.

AYAKLA GOL ATAMIYORLAR

Röportajı yaptığım hafta sahada 3 erkek oyuncu vardı ama bu sayı her hafta değişiyor. Erkek oyuncular için bazı kurallar mevcut. Sadece kafa golü atabiliyorlar ve asist yapabiliyorlar. Bu kuralların amacı kadınların aktif bir şekilde oyuna dahil olmaları.

Şener Cem Irmak yaklaşık sekiz aydır her hafta Sicilya Demir Spor’la maçlara çıkıyor. Kadın futbolcularla beraber maç yapmaktan çok keyif aldığını söyleyen Irmak’a göre, kurallar kendisini çok zorlamamış ve kısa zamanda bu kurallara alışmış.

Irmak sekiz aydır edindiği deneyimleri şöyle anlatıyor: “Ben zaten küfürlü oynamıyordum, bu nedenle işin o kısmı beni çok zorlamadı ama açık konuşayım Ayşegül’ün de dediği gibi biraz hırs var, o çocukluktan gelen mahalle maçlarıyla başlayan bir kültür bu. Erkekler sürekli kendi aralarında oynadığı için biraz sertliğe müsaade ediyor. Omuz omuza indirmeler falan... böyle bir ekolden geldikten sonra burada bocalıyorsun. Ya diyorsun bu faul mü?  Ama yok burada faul hatta penaltı.” Irmak, erkek oyuncuların kadınlarla daha fazla maç yapması gerektiğini de ekliyor.


ARŞİV