Hız, güç, zeka: Kuzey Geyikleri

Kuzey Geyikleri Doğa Sporları Kulübü, her yaştan spor meraklısını oryantiring ile buluşturuyor. Peki, güç, sabır ve zeka ile yapılan bu spor nedir? Gizem Seçer ile konuştuk

30 Ocak 2019 - 10:55

Oryantiring, harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de genellikle ormanlık arazide yapılması tercih ediliyor. Oryantiring sporunda amaç arazideki hedefleri sırasıyla ve en kısa sürede ziyaret ederek parkuru bitirmek. Son yıllarda özellikle genç bireylerin ilgi gösterdiği bu sporun Kadıköy’deki merkezlerinden biri de Kuzey Geyikleri Doğa Sporları Kulübü. 4 yıl önce kurulan kulüp adını Kuzey Ormanları’nda yaşam süren geyiklerden almış. Sporcuların motivasyonlarını arttırmak için söylediği şey ise : “Bir geyik kadar hızlı, bir geyik gibi asil.” Kulübün eğitmenlerinden Gizem Seçer ile oryantiring sporunu konuştuk.

Gizem Seçer

SPORCU YETİŞTİRİYORLAR

Kulübünüzü tanıtır mısınız?

Kuzey Geyikleri Doğa Sporları Kulübü 20 Aralık 2015 yılında doğa sporları faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu. Kulübümüz oryantiring branşı başta olmak üzere çeşitli disiplinlerde yarışan sporcuları barındırıyor. Katıldığımız her yarışta zirveye oynayan ve bu doğrultuda çalışan sporcularımız ile her zaman en iyi olmayı amaçlıyoruz. Ülkemizde ilk defa Oryantiring Akademi tarafından oluşturulan ve kulübümüz işbirliğiyle uygulanan dört basamaklı çocuk eğitimleri ile uluslararası düzeyde sporcular yetiştiriyoruz. Zirveye oynayan sporcularımızı küçük yaştaki sporcularımız ile bir araya getiren piramit sporcu sistemimiz ile sürdürülebilir bir kulüp modeli yaratıyoruz.

Bunun yanı sıra amatör yetişkinler için teorik eğitimler ve arazi uygulamaları ile kişisel antrenörlük sağlamaktayız. Her yaştan insana oryantiringi öğretme ve sevdirme çabası içerisindeyiz. Ayrıca doğa alanların kullanılmasını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinlikleri yürütüyoruz.

Sizin yaptığınız spor biraz daha farklı, araziyi ve ormanı kullanıyorsunuz. Nedir sizin yaptığınız sporun özellikleri?

Oryantiring, harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Genel olaran ormanlık arazide yapılmasını  tercih ediyoruz. Harita ve pusula kullanılan bu spor farklı birçok uygulaması olan bir doğa sporudur. Foot-O, Mtb-O, Ski-O ve Trail-O adlı dört farklı disiplini olan oryantiring, 1800’lü yıllarda İsveç’te ortaya çıkmış. Bu spor özellikle kuzey ülkelerinde eğitim sisteminin de bir parçası olmuş. Son yıllarda tanınırlığı artan sporun katılımcı sayısı ülkemizde ve diğer ülkelerde katlanarak artıyor.

Şu ana kadar kaç sporcu yetişti? Profesyonel sporcu olarak hayatına devam eden var mı?

Kulübümüz tarafından şu ana kadar yüze yakın sporcu yetiştirildi. Farklı yaş kategorilerinde spor hayatına devam eden 50 sporcumuz var.

ZEKÂ VE ÇEVİKLİK BİRARADA

Profesyonel olmasa da hayatına sporu almak isteyenler de size katılabiliyor mu?

Elbette. Daha önce herhangi bir branşta spor yapmamış hatta evden çıkıp yürüyüş bile yapmamış kişiler bile oryantiringe başlayabilir. Amatör veya profesyonel olsun öncelikli amaç yaptığınız şeyden keyif almak olmalı. Gerisi ne kadar ilerlemek istediğinize bağlı. Hobi olarak bu spora başlayıp derece alanları da gördük, tek başına oryantiring yapıp daha sonra tüm ailesini bu spora başlatıp her hafta sonu bir aile etkinliği haline getirenleri de.

Peki bu spor neden tercih edilmeli? 

Oryantiring hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde oldukça güçlü etkileri olan bir spor. Kişilerin bireysel, sosyal, fiziksel özelliklerinin gelişmesini sağlıyor. Harita okuma ve yorumlama bilgisinin kazanılmasıyla analitik zeka ve üç boyutlu algılama becerilerinde gelişme görülüyor. Hedef doğrultusunda odaklanmaya ve başarı için sistemli olarak çok çalışmaya yönlendiriyor.

DOĞAYLA BULUŞUYORLAR

Şehirde büyüyen çocukların da doğayla buluşmasına olanak sağlıyor sanırım.

Evet, özellikle çocuklar için tek başına doğada başarılı olabileceklerinin gösterilmesini ve kendine olan güvenlerinin artmasını sağlıyor. Her yaşta katılım gerçekleştirilebildiği için ailece yapılabilecek bir aktivite olup ailenin bütün fertlerinin bir arada eğlenceli zaman geçirmesi mümkün. İstanbul gibi bir şehirde henüz çamura ayağı değmemiş çocuklar ve günlük stresin içinden bir türlü çıkış bulamamış yetişkinler için oryantiring büyük bir gereksinim ve şans diye düşünüyorum.

Size katılmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler var mı? Yani şartlarınız var mı?

Amatör olarak bu sporu yapmak isteyen yetişkinler için aslında pek bir şart yok. Kişinin arazide tek başına hareket edebilmesini engelleyecek sağlık probleminin olmaması yeterli. Genelde insanların ilk aklına gelenler kilolu olmak, daha önce hiç spor yapmamış olmak, çok hızlı koşmak gerektiği ile ilgili sorular oluyor. Ancak bunların hiçbiri şart ya da engel değil. Oryantiringe başlamak için spor geçmişinizin olması, çok iyi koşmanız ya da zayıf olmanız gerekmiyor. Zaten eğitimler yeni başlayanlar için belirli süre yürüyüş şeklinde yapılıyor. Eğer kişi koşarak bu sporu devam ettirmek ve performansını arttırmak istiyorsa oryantiring eğitimiyle birlikte kişinin fiziki durumuna uygun koşu ve kuvvet antrenmanlarını içeren programla ilerlemesini sağlıyoruz.

Profesyonel olmak isteyenler için de aynı şeyler geçerli mi?

Tabii ki bu sporu profesyonel olarak yapmak, ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılar kazanmak isteyenler için şartlar biraz daha farklı. Onlar için küçük yaşlarda bu spora başlamak, disiplinli bir antrenman programı içerisinde olmak, sezon içerisinde kulüp antrenörlerimiz tarafından değerlendirilen çeşitli testlerden geçmek ve aslında her branşta başarının anahtarı olan tutkuyla oryantiring sporunu yapmak gerekiyor.

İstanbul’da orman arazileri giderek yok oluyor.  Bu durum sizi nasıl etkiliyor?

Ormanların azalması şüphesiz bizden ziyade orman hayatındaki canlılar için ciddi bir sorun. Şu an için bizim kullandığımız arazilerle ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Oryantiring yaptığımız çoğu alan Milli Park sınırları içerisinde. Yani koruma altında olan bölgeler. Tabii ilerleyen yıllarda ne gibi değişim ve etkilerle karşılaşırız bunu bilemiyoruz.


ARŞİV