Kulüpler değer kaybediyor, spor endüstrisi çıkmazda

Birçok sporcu ve teknik direktör korona virüsü salgınına yakalanırken spor dünyası nasıl devam edileceğini tartışıyor. Kulüpler, değer kaybetmeye devam ederken yayın ve stat gelirlerinden yoksun kalmaları yüzünden çare arıyor 

27 Mart 2020 - 17:03

Türkiye’de spor kamuoyu korona virüsü tartışıyor. Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim’in virüs testinin pozitif çıkması tartışmaları alevlendirdi. Terim, Beşiktaş maçı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu’nu da eleştirerek “Bu maç seyircisiz ama statta bine yakın insan görev yapıyor. Bizim canımız yok mu? Risk varsa hepimiz risk altındayız” demişti.

Galatasaray Spor Kulübü’nden yapılan açıklamada Terim’in yanı sıra kulübün ikinci başkanı Abdurrahim Albayrak ve Şükran Albayrak’ın korona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Kulüp bakanı Mustafa Cengiz, hem Terim’in hem de Albayrak’ın sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Beşiktaş’ın forveti Burak Yılmaz, sosyal medya hesabından Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın da korona virüsüne yakalandığını paylaştı.

Fenerbahçeli futbolcular ve takım personeli de Samandıra’daki tesislerde korona virüsü testi yaptırdılar. Test sonucunun bir futbolcu ve bir sağlık personelinde pozitif açıklandı. Fenerbahçe Beko Basketbol takımında da oyunculardan ve idari kadro çalışanlarından bazılarının korona virüsü belirtisi taşıdığı duyurulmuştu. Beşiktaş tarafından ise teknik heyet ve futbolcuların herhangi bir şikayetleri olmadığı açıklandı. Kulüp, sağlık ekibi gerek gördüğü takdirde test yaptıracak.

KULÜPLER DEĞER KAYBETTİ

Salgın, tüm sporcuları doğrudan etkilemeye başlamışken spor kulüplerinin de finansal olarak nasıl devam edeceği tartışma konusu. Kulüpler, ayakta durmalarını sağlayan stat ve yayın gelirlerinden mahrumlar. Ülkemizde dört büyük kulüp Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borsa değerleri yüzde 50’ye yakın değer kaybetti.

Türkiye’nin dışında Avrupa’da da dünyaca ünlü kulüpler değer kaybediyor. İtalyan ekibi Juventus borsada en çok değer kaybı yaşayan takım olurken (yüzde 50), Almanya’da Borussia Dortmund yüzde 40, en zengin kulüplerden Manchester United yüzde 30, Fransız Lyon kulübü yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Kulüpler, oyuncuların ücretlerinde indirime gitmeye hazırlanırken, federasyonlar da kulüplere destek vermek için hazırlık yapıyorlar.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan spor yorumcusu gazeteci Alp Ulagay, korona virüsü salgınının spora finansal açıdan nasıl etkisi olacağını şöyle anlattı: “Daha popüler, daha fazla ekonomik kaynağa sahip branşlar daha az etkilenecektir ama olimpiyata çok bağlı olan yüzme, jimnastik, kürek, halter, güreş gibi dallar kuşkusuz daha fazla etkilenecek. Yayın hakkı gelirleri ve diğer gelirleri de daha az zaten. Bir de tabii ki seviye farkı var. Futbolun üst kademesindekiler daha az etkilenirken, altyapı, genç takımlar, amatör takımlar çok olumsuz etkilenebilir. Kaynak zaten az ve kesildiğinde büyük bir aksama söz konusu olacaktır.”

ENDÜSTRİNİN DEĞERİ 1 TRİLYON

Spor endüstrisinin parasal değerinin yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu söyleyen Ulagay, İngiltere’den örnek verdi ve oradaki tartışmaları özetledi: “İngiltere’den bir örnek vereyim, kişi başı en çok spor etkinliğine gidilen ülke burası. 70 milyondan fazla bilet satılıyor spor etkinlikleri için. 13-14 milyar sterlinlik bir ekonomi. Bu olmayınca müthiş bir darbe olacak. Belki aylarca hiçbir etkinliğe gidilemeyecek. ABD, daha büyük bir ekonomi. Sporun her kademesine etki ettiğini göreceğiz. Her kademe de fedakarlık etmek zorunda kalacak. İngiltere’de şu anda spor etkinlikleri devam edebilir mi, edemez mi tartışması var. Tüm profesyonel maçlar seyircisiz de olsa Mayıs-Haziran’da tekrar başlayabilir mi diye konuşuluyor. Statlarda değil daha az kişinin görev alacağı antrenman sahalarında yapma seçeneği bile var. Seyirci gelirini feda edelim ama hiç olmazsa televizyon gelirini kaybetmeyelim diye düşünüyorlar. Çünkü 750 milyon sterlinlik bir zarardan bahsediliyor.”

“YABANCI OYUNCU SORUNU OLACAK”

Ulagay, Türkiye’de maçların ertelenmesi için geç kalındığını belirtirken,“Türk takımlarının İtalyan, İspanyol takımlarıyla temas etmesine engel olunmadı. Müsabakaların ertelenmesi konusunda 1-2 hafta geç kalındı” dedi. Ulagay aynı zamanda liglerde oynayan yabancı oyuncuların ülkelerine dönmeleri ve sözleşmeler konusunda sıkıntılar çıkabileceği konusunda uyardı: “Basketbolda önemli yansımalarını görüyoruz. Sanıyorum Anadolu Efes ve Fenerbahçe dışında diğer takımlardaki yabancı oyuncuların tamamı ya da tamamına yakını ülkelerine döndüler. Çoğunluğu Amerikalı. Hatta maçların ertelenmediği son hafta sahaya çıkmayan oyuncular oldu. Haksız da değiller. Futbolda tabii ki daha fazla heterojen bir yapı var. Onların da homurdanmalarını görüyoruz, ailelerinin ve yakınlarının veryansınları var. Bu çok baş ağrıtacak bir mesele olacak. Hem Türkiye’den ayrılmak isteyenler olabilir hem de sözleşmelerle ilgili büyük problemler çıkacak. Sezon sonu sözleşmelerin kalan kısmının ödenip ödenmeyeceği büyük bir sorun olacak. Türkiye’nin tek başına halledebileceği bir sorun da değil, Avrupa ve dünya çapında ele alınması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkacak.”

OLİMPİYATLAR DA ERTELENDİ

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın korona virüsü salgını nedeniyle bir sonraki yıla ertelendiğini açıkladı. Olimpiyat oyunları böylece tarihinde ilk kez ertelenmiş oldu. Daha önce de 2. Dünya Savaşı sırasında olimpiyatlar düzenlenememişti.

Tüm dünyada küresel salgın haline dönüşen korona virüsü önlemleri çerçevesinde, ligler ve spor müsabakaları ertelenmişti. UEFA, daha önce mayıs ayına ertelenen Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin süresiz olarak ertelendiğini duyurmuştu.

Alp Ulagay, olimpiyatların ertelenmesinin işin vahametini ve boyutlarını gözler önüne serdiğini söylüyor: “Olimpiyatlar tarihte ilk kez ertelendi. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi sporda da her kademe etkilenecek, etkilenmek zorunda. En zengin kulüpler, en çok oynanan spor dalları dahi etkilenecek.”

Etiketler; spor salgın

ARŞİV