“Online Fitness Kampı”

2020 yılında başlayan pandemi koşulları herkesin hayatında yenilikler getirirken spor salonları için de online fitnessin yolunu açtı. Çalışmalarını “Online Fitness Kampı” adı altında devam ettiren Erhan Ünal ile online fitness üzerine konuştuk

20 Ocak 2022 - 14:21

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu Erhan Ünal, yaklaşık 10 yıldır Kadıköy’de hocalık yapıyor. Pandemi ile birlikte fitness derslerini online sürdürmeye başladı. Bir süre sonra da bir diyetisyen ile birlikte “Online Fitness Kampı” adı altında haftalık online kamplar yapmaya başladı. 

Şu sıralar “Online Fitness Kampı”nın 20. yapan Erhan Ünal ile pandemi döneminde çalışmalarını nasıl sürdürdüğünü, pandeminin yarattığı etkileri ve fiyat artışlarından nasıl etkilendiklerini konuştuk.

Hem fiziksel hem de zihinsel oldukça zor bir dönem geçirdik. Pandemi sırasında neler yaptınız, uzaktan derslere devam edebildiniz mi? 

Pandeminin ilk 3-4 ayı hepimiz için olduğu gibi oldukça zor geçti. Ancak tabii ki evde kendim antrenman yapmaya devam ediyordum, bir arkadaşım bunu canlı yayın açarak herkesle birlikte yapmam konusunda ısrar etti. Henüz Instagram‘da herhangi bir konu ile ilgili canlı yayınların çok da sık açılmadığı ve öyle yaygın bir alışkanlığın olmadığı bir zamanda online ders yapacağımı duyurdum. Takipçi sayım çok fazla değildi ancak o akşam birkaç arkadaşımın da paylaşımı sonucunda antrenmana 800 kişi civarında insan katıldı. Canlı yayına katılan kişilerden kaç tanesi antrenman yaptı bilmiyorum ama geri dönüşlerden oldukça kalabalık olduğumuzu anladım. Sonrasında bunu birkaç gün daha devam ettirdik. Sonra herkesin böyle bir arayışta olduğunu gördüğümde bunu haftalık bir program halinde yayınlamaya başladım. Ve aynı anda yaptığım antrenmanı ikinci bir kamera ile de kaydederek aynı gece YouTube kanalıma yükledim. Toplamda 90 günlük bir antrenman sürecimiz oldu ve bütün videolar şu anda YouTube kanalımda duruyor. İsteyenler açıp oradan antrenman yapmaya devam ediyorlar ya da hiç görmemiş olan kişiler, yeni katılımcılar girip oradan düzenli bir antrenman programı takip edebiliyorlar. Müthiş bir arşiv oldu. Sonrasında pandemi yasakları ve kısıtlamaları azalmaya başladıktan sonra ben bu oluşumu yavaş yavaş daha da profesyonel hale getirerek ve ekibe bir de diyetisyen dahil ederek “Online Fitness Kampı” adı altında oluşuma dönüştürdüm. Her ay dört haftalık online kamplar düzenledim ve şu an hala devam ediyor. 20. kampımıza başladık bile.

Ekonomik olarak salonun kirası devam ederken dersler son buldu mu? 

Hem fiziksel olarak derslerimiz durdu, hem iş yerlerimiz kapandı. O süreçte online olarak antrenman yapmak gibi bir alışkanlık da olmadığı için açıkçası maddi getirisi olan hiçbir şey yapmadan durduk.  

Sizin içinde yeni bir dönem diyebilir miyiz? Online ders veriyorsunuz... Tekrardan salonda eğitim devam edecek mi, yoksa bu şekilde devam mı edeceksiniz? 

Evet, kişisel olarak benim için gerçekten yeni bir dönem. Sadece Online Fitness Kampı olarak değil, özel ders yaptığım kişilerle de online olarak devam ettiklerim var. Şu an için önceliğim Online Fitness Kampı, ancak tabii ki fiziksel çalışmalar da devam edecek. 

Ekonomik kriz her alanda hissedilir oldu. Spor malzemelerinde de ciddi bir artış gözlemleniyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?

Maalesef her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de oldukça yoğun bir şekilde hissediliyor. Ekipmanların büyük bir çoğunluğu Euro ile alınıp satılıyor. Yeni bir ekipman almak oldukça zorlaştı. 

Spor malzemelerinin bu denli yüksek olması halkın spor yapmasına engel midir? Ve bu durum halk sağlığını etkiler mi? 

Ekipmanların pahalı olması aslında işletmecileri ilgilendiren bir durum, halkın spor yapması için herhangi bir harcama yapmasına gerek yok. Egzersiz yapmak pahalı bir uğraş değil. Sadece vücut ağırlığınız ile bile tüm hayatınız boyunca egzersiz yapabilirsiniz. Ya da daha ağır kas çalışmaları yapmak istiyorsanız bir kez alacağınız bir ağırlık seti ile yine ömür boyu antrenman yapabilirsiniz. 

Kendi ağırlığımız ile spor yapmak için sizin kanalınızdan ücretsiz yararlanabiliyor muyuz? Ve size nasıl ulaşabiliriz? 

Online mecralarda her zaman ulaşılabilir durumdayım. Aşağıdaki hesaplarımdan bana her zaman ulaşabilir ya da paylaşımlarımdan faydalanabilirsiniz. 

instagram: fit.kultur 

Youtube: fitkultur 

Web: fitkultur.net


ARŞİV