Özel Olimpiyatlar ilk kez İstanbul’da düzenlendi

Özel Olimpiyatlar Türkiye Derneği’nin her sene düzenlediği olimpiyatlar, bu yıl ilk defa İstanbul’da, Kalamış’ta Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşti

01 Kasım 2018 - 15:13

Öğrenme güçlüğü çeken çocukları sporla topluma kazandırmayı amaçlayan Özel Olimpiyatlar’da; söyleşilerden dansa, basketten bocceye birçok alanda sporcular hünerlerini sergiledi. 27 Ekim Cumartesi günü Kalamış Parkı’nda düzenlenen etkinliklere 200’e yakın özel sporcu, 60 gönüllü ve ailelerle birlikte 500’ün üzerinde kişi katıldı.

“HAKLARDAN EŞİT YARARLANILMALI”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı. Dernek adına katkılarından dolayı plaket verilen Nuhoğlu şunları söyledi: “Sizlerle birarada olmak çok güzel. Bu olimpiyatların Kadıköy’de ve İstanbul’da ilk defa yapılması da oldukça önemli. İnsanların haklardan eşit olarak faydalanabilmesi çok değerli ve kıymetli. Herkese keyifli bir gün diliyorum.”

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, gelecek senelerde çok daha güzel etkinlikler yapılacağını belirtirken, müsabakalar sonrası sporculara madalyalarını Yalçın ve Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Zafer Batar takdim etti.

Sabah saatlerinde oyuncu kayıtlarıyla başlayan etkinlikler gün boyunca sürerken sporcular, basketboldan eğlenceli atletizme, bocceden krikete birçok alanda ter döktü. Spor müsabakalarının yanında yüz boyama, ritim atölyesi, yaratıcı el işi atölyesi düzenlendi. Söyleşilerin de gerçekleştiği etkinliklerde sporcular ve aileler, zumba dansı ve dj performansıyla eğlendiler.

FENERBAHÇE ALTYAPIDAN SÜRPRİZ

Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği Kalamış Şenliği, illüzyon gösterileriyle renkli anlara sahne oldu.  Katılımcılar ayrıca Öğretim Görevlisi Ebru Kalyoncu’nun ‘Engelleri Aşan Ebeveynler’ söyleşisine katıldı. Özel sporcuların da sahne aldığı etkinlikte Kadıköy halkı unutulmaz bir gün yaşadı.

Gün boyu süren etkinliklerle Kalamış Şenliği’nde keyifli vakit geçiren özel sporcular, Fenerbahçe Spor Kulübü Futbol Altyapı oyuncularının ziyaretiyle de mutluluklarını ikiye katladı. Genç Fenerbahçelilerle oyunlar oynayan özel sporcular, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

“SABANCI AİLESİNİN BAŞLATTIĞI GELENEK”

Etkinliğin düzenleyicisi Özel Olimpiyatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek, İstanbul’da ilk kez yaptıklarının altını çizdi ve “Hava gerçekten çok müsaitti, burada çok keyifli saatler geçirdik. Ana amacımız öğrenme zorluğu çeken çocukları mutlu etmek. Ne kadar mutlu oldukları da zaten ortada. Bu etkinliği desteklediği için Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu’na sonsuz teşekkür ediyorum.” dedi.

Özel Olimpiyatlar’ın önemine değinen Civelek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özel Olimpiyatlar, spor yoluyla öğrenme güçlüğü çeken arkadaşlarımızın toplumla adaptasyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Hepsi, bugün gönüllülerle kaynaşarak bir topun peşinden koştular. Onların da toplumun bir parçası olduklarını spor yoluyla sağlamaya çalışıyoruz. 35 senedir yapıyoruz bu olimpiyatları. Sabancı ailesinin başlattığı bir gelenek ve Dilek Sabancı hala derneğimizin onursal başkanı. Bir taraftan da toplumda farklı yere konulmaya çalışılan bireylere şans verildiğinde onların neler yapabileceğini de topluma gösteriyoruz.”

ÖZEL OLİMPİYATLAR NEDİR?

1982 yılından beri özel eğitim gereksinimi olan bireyleri (zihinsel engelli bireyler) toplumla bütünleştirmek, hayata daha çok dâhil etmek için çalışan bir dernek. Tüm dünyada 170’den fazla ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi.

Her sene düzenlenen olimpiyatlar kapsamında, sporun birleştirici gücünden yararlanarak özel eğitim gereksinimi olan bireyleri diğer bireylerle bir araya getiriyor, çeşitli spor dallarında düzenli proje ve etkinlikler düzenliyor. Spor sayesinde onların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına olanak sağlanıyor. Özel eğitim gereksinimi olan bireylere spor aracılığıyla yepyeni bir kimlik kazandırıyor onları birer özel sporcuya dönüştürüyorlar. Özel sporcular sadece sportif etkinliklerde değil birçok sosyal etkinlikte de engelsiz bireylerle bir araya gelerek toplumla bütünleşiyor.

Bu etkinlik ve projelerin tümü olabildiğince geniş bir coğrafyaya yayılarak, tamamen toplanılan bağışlarla gerçekleştiriliyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye’ye kendi internet siteleri üzerinden siz de bağışta bulunabilirsiniz: http://www.soturkiye.org.tr/


ARŞİV