“Anadolu’da üreten sayısız İyimser Abla var”

İyimser Abla Sosyal Girişimi, kadın kooperatifleri ile kurumsal şirketleri biraraya getiriyor. Girişim, çalışanlarına bayram hediyesi vermek isteyen kurumsal şirketleri, kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerle buluşturuyor

25 Mart 2021 - 00:03

Kadın kooperatifleri büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Kadınlar el emeği ile ürettikleri ürünleri satarak gelir elde etmeye çalışıyor. 2017 yılında kurulan İyimser Abla Sosyal Girişimi ise Anadolu’nun farklı illerindeki kadın kooperatiflerini, onların ürettiği ürünleri kurumsal şirketlerle buluşturuyor ve bu yolla kooperatiflerin güçlenmesini sağlıyor. İyimser Abla’nın kurucusu Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer bu girişimin çıkış noktasının bayramda kurumsal şirketler tarafından verilen çikolata kutularına dayandığını söylüyor. Sezginer “Her bayramda, her yılbaşında çikolata almak yerine farklı bir şey olsa? Hediyeler için ayrılan bu bütçe, kadın üreticiler başta olmak üzere küçük üreticilere gitse?’ düşünceleri ile İyimser Abla ortaya çıktı.” diyor.

Sosyal girişimin ismi ise gerçek bir kişinin ismini taşıyor. Sezginer, İyimser Abla’yı şöyle anlatıyor: “İyimser Abla, Ankara’da profesyonel bir şirkette, çalışanların hepsine aynı samimiyette yaklaşıp, onlara el işi, göz nuru yemekler, kurabiyeler yapan; bunu yaparken de etrafa iyilik ve güleryüz saçan; özverili ve çalışkan; ancak asgari ücretli çalışan tam bir Anadolu kadınıdır. Biz buradan yola çıkarak Anadolu’da İyimser Abla gibi sayısız, isimsiz ablaların olduğunu biliyor ve onlara ürettikleri, kazandırdıkları değerler üzerinden destek oluyoruz.”

BİREYSEL DESTEKTEN SOSYAL GİRİŞİME

İyimser Abla girişiminin ortaya çıkışının bir sebebinin de kadınların iş gücüne katılması olduğunu dile getiren Sezginer, “Kasım 2017 TÜİK verilerine göre ülkemizde her üç kadından sadece 1’i çalışma hayatında yer alıyor. Neden, nasıl, konuyla ilgili ne yapılabilir, diye sorgularken bir yandan da çevremdeki kadın istihdamını destekleyen projeleri gözlemliyor ve desteklemeye çalışıyordum. Aile üyelerine ve arkadaşlarıma özel günlerde kadın kooperatiflerini destekleyen yerlerden hediye almamla başlayan, düğünümüzde nikah şekeri yerine kadın üreticilerimizin lavanta kesesi hediye etmemizle devam eden kooperatiflere ‘bireysel’ destek verme çabasının yetmeyeceğini fark ettiğimde ‘sürdürülebilir gelir kaynağı oluşturmak için neler yapılabilir?’ sorusuna cevap aramaya başladım.” diyor.

Aynı zamanda hem kendisinin hem de çoğu çalışanın, çalıştığı kurumdan her bayram ve yılbaşında çikolata hediyesi aldığını dile getiren Sezginer, bir süre sonra bunu sorgulamaya başladığını dile getiriyor. Sezginer sonrasında kurumsal şirket çalışanlarına bu hediye kültürünü sorgulayan “Bayram hediyenizi aldınız mı?” anketi yapıyor. 230 kişinin katıldığı bu ankette şirketlerin yüzde 70’inin çalışanlara hediye verdiği ve çoğunun çikolata kutusu olduğu ortaya çıkıyor. Ancak ankete katılan çalışanların yüzde 60’ı çikolata yerine yöresel, köy pazarı ürünlerini tercih edeceklerini ifade ediyor.

Sezginer, bu araştırmadan sonra çalışmalara başladığını söylüyor ve şöyle anlatıyor: “Anadolu’nun dört bir köşesinde yer alan kadın kooperatiflerini daha detaylı araştırmaya başlamam, ürünleriyle ilgili bilgi toplamam, şirketlerin çalışanlarına sunabileceği, ilgi çekici, lezzetli paketler oluşturmamız ve bir yandan devam eden şirket temsilcileri ile yaptığım görüşmeler sonrası İyimser Abla bugünkü aşamaya geldi.” 

“KOOPERATİFLER GÜÇLENİYOR”

Sezginer, İyimser Abla girişimi ile birlikte bu zamana kadar 15 farklı kadın kooperatifi ile çalıştıklarını, 200’den fazla bireysel kadın üreticiyi desteklediklerini, 150 kurumsal şirket ile iş birliği yaptıklarını ve 10 binden fazla tekil çalışana ulaştıklarını ifade ediyor. Kadın kooperatiflerinin gittikçe güçlendiğini söyleyen Sezginer, hem Potlaç Kadın Kooperatifi hem de Kadıköy Kooperatifi’ni takip ettiğini ve yaptıkları çalışmaları mutlulukla izlediğini de belirtiyor. Sezginer “Dayanışmanın ve birlikteliğin çok güzel örneği bu iki kooperatif. Bence bu iki kooperatif Kadıköy’ün yüzünü adeta değiştirdi ve güzelleştirdi.” diyor.

Kooperatifçilik modelinin çok değerli, özgün ve etkili bir model olduğunu söyleyen Sezginer “Kadınlara istihdam fırsatı yaratan kadın kooperatiflerini desteklemek, ülkemizdeki kadın istihdamının artmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, sadece kadınların işgücüne katılması ile kalmayıp çalışan her kadının evinde bir fark ortaya çıkacaktır. Araştırmalar gösteriyor ki, çalışan kadınların çocukları daha iyi eğitime ve işe sahip oluyor.” diye ifade ediyor. 

İyimser Abla Sosyal Girişimi’ne katılmak isteyen kadın kooperatifleri ve girişimden alışveriş yapmak isteyen şirketler [email protected] veya [email protected] adreslerine mail atabilirler.

Instagram ve Twitter: @iyimserabla


ARŞİV