Hilal Burcu Kuruöz tarafından 2017’de kurulan ve 18 yerde aktif olarak faaliyet gösteren Bir İlmek Bin Yürek Projesi’nin İstanbul Anadolu Grubu temsilcileri Berrin Akbıyık ve Özlem Bıçakçı ile Maltepe buluşmasında biraraya geldik. Akbıyık, projenin kuruluş hikâyesini “Aslında proje, Burcu Hanım’ın internet üzerinden kurduğu bir proje. Sanal ortamda ‘Battaniye Örenler’ adlı bir grubun yöneticisiydi. Orada insanlar ‘İpimle ne öreyim, ne yapayım? Artan iplerim ne olsun?’ diye paylaşımlar yaparken Burcu Hanım’ın ‘Hadi herkes kalan iplerinden bir battaniye örsün, bir yere bağışlayalım’ diye başlattığı bir kampanya” şeklinde anlattı.
Proje kapsamında şu ana kadar neler yaptıklarını sorduğumuz Berrin Akbıyık “LÖSEV ile çalışma yaptık, Bayırbucak Türkmenleri için AFAD ile çalışma yaptık. Menbiç’te savaştan kaçan Türkmen kadınlar ve çocuklar için Kızılay ile Şefkat Nöbeti adı altında bir çalışma yaptık. Ondan sonra ENADER ile ortak bir kermese katıldık. O engelli çocukların ihtiyaçları karşılandı bu yaptığımız örgülerin satışıyla” dedi. Ayrıca Akbıyık, öğretmenlerin dile getirdiği ihtiyaçları karşılayan Okul Kutusu adında bir gruba da destek verdiklerini söyledi.
Projenin insanlardan çok güzel tepkiler aldığını söyleyen Özlem Bıçakçı da ilk günden kaynaştıklarını ve harika bir ekip olduklarını dile getirdi.
YAPACAK ÇOK İŞ VAR
Projelerinin amaçlarına değinen Berrin Akbıyık “Projemizin bir sloganı var. Biz diyoruz ki ‘Anne şefkatiyle ısınacak çok çocuk var, evlat şefkatiyle sarınacak çok yaşlımız var ve bir arkadaş sevgisiyle ulaşacağımız pek çok anne var’. Biz onların bebekleri için battaniyeler hazırlayabiliriz. Onların çocukları okula giderken üşümesin diye atkı, bere örebiliriz. Yaşlılar için diz battaniyeleri, kadınlar için şal yapabiliriz, bebekler için yelekler, patikler, tulumlar örebiliriz. Sadece örgü örmek zorunda da değiliz. Bize ulaşmak isteyenler ip desteğinde bulunabilirler örneğin. Tabii ki de bu işin sadece ip ayağı yok. Örneğin üyelerimizden Lebriz Hanım, örülenleri teker teker paketliyor ve ayırıyor” dedi.
Projede yer alan üyelerin sadece ev hanımı olarak lanse edilmemesi gerektiğine değinen Akbıyık “Biz sadece ev hanımlarından oluşan bir grup değiliz. Bizim içimizde güzellik uzmanı var, öğretmen var, terzi var, proje müdürü arkadaşımız var, sigortacı arkadaşımız var. Ben mali müşavirim ama ofiste beyanname aralarında çay içerken mutlaka iki patik örüyorum. Onun dışında ev hanımlarımız da var tabii ki. Onlar ağır işçi zaten.” Diye konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÖRGÜLER
Ayrıca şu anda Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu’nun meme kanserine ilgi çekmek için yaptığı “Bir Yumak Umut” projesine katkı sunduklarını belirten Akbıyık “Bir İlmek Bin Yürek olarak tüm Türkiye çapında meme kanserinin amblemi olan pembe fiyonklardan ördük onlara. Onlar da Denizli’deki palmiyelerin üzerlerine dikerek meme kanserine bir farkındalık yaratacaklar. Ama bir şartımız var. Ören her kadından meme kanseri taraması yaptırmasını istiyoruz. Ondan sonra örgüleri Denizli Üniversitesi’ndeki öğrenciler, ağaçların üzerinden sökecekler ve hayvan barınağındaki sahipsiz hayvanlara kışın kullanmaları için yatak örtüleri, kıyafetler yapacaklar. Böylece örgüleri değerlendirmiş olacaklar” dedi.
Projenin gönüllülerinden biri olan özel eğitim öğretmeni Semra Sevim, projenin kendileri açısından çok güzel olduğunu, hem dostluklarının sıkılaştığını hem de çocuklara, yaşlılara güzel örgüler yaptıklarını belirtti.