Bu sefer takı reklamında erkek var! 

Kadıköy’de hizmet veren Çınar Kuyumculuk, reklamlarda kadın bedeninin metalaştırılmasına karşı çıkmak için bir sosyal sorumluluk projesine imza attı, takıların tanıtımını erkek modelle yaptı

06 Ocak 2021 - 11:04

Çınar Kuyumculuk, Kadıköy’de 20 yıldan fazladır hizmet veriyor. Fakat bu sefer takılarıyla değil, yaptıkları sosyal sorumluluk projesi ile kendilerinden söz ettiriyorlar. Altı aydır dükkanda satış danışmanlığı yapan Soner Yaman, kadın bedeninin metalaştırılmasına karşı durmak için sattıkları takılar için modellik yapıyor.

Ülkemizde ve dünyada birçok firmanın ürün ve hizmet reklamlarında kadınların bedenlerini kullandığını belirten Yaman, bu anlayışa karşı durmak için bu projeyi yapmaya karar verdiğini söylüyor. Yaman bu projeyi yapma sürecini söyle anlatıyor: “Konu ile ilgili zaten hep kafamda düşünceler vardı; ne yapabilirim, neyi değiştirebilirim, böyle dümdüz yaşayıp gitmemeliyim diye. Sonra yapılanın tam tersini yapmak aklıma geldi. Tabii bunun için bu fotoğrafları üzerinde çekeceğimiz erkek kim olacaktı? Bu erkek kesinlikle ben olmalıydım çünkü bu cesaret gerektiren bir iş ve ben bu riski almadan başaramazdım. Kendimden başka kimseyi de bu kadar eleştirinin, yargının, hakaretin kucağına atamazdım. Kullanılan bedenleri protesto etmek için bile olsa bir başkasının bedenini kullanamazdım, kullanmadım. Projede bana sanatıyla, mesleğiyle destek olan bir kadın vardı, o da fotoğrafçım Fehime Dönmez. İlk andan itibaren bana büyük bir samimiyet ve heyecanla eşlik etti.”

“KADIN BEDENİ METALAŞTIRILMASIN”

Yaman, sadece kadın hakları konusunda değil, tüm haklar konusunda hassas olduğunu ve ülkemizde erkek çocuklarının yetiştirilmesinde sorunlar olduğunu ifade ediyor. “Sen erkeksin bir şey olmaz”, “erkek adama yakışır mı”, “ne biçim erkeksin” veya “aslan oğlum” algısı ile büyüyen çocukların karşısındaki herkesi değersiz, kendilerini ise çok değerli gördüklerini söyleyen Yaman şöyle anlatıyor: “Örneğin bir kadın kocasından boşanmak istiyor, koca ‘sen beni nasıl boşarsın’ diye kadını öldürüyor ve bununla gurur duyuyor. Üstüne üstlük erkeğin ailesi de ‘arkandayız’ diye destek veriyor. Biz kimin, neyin arkasındayız Allah aşkına? Bir kadını hayalleri, umutları ile toprağa vermek ne zamandan beri gurur verici oldu. Bir yerde okumuştum, biz kız çocuklarına yemek yapmayı, erkek çocuklarına da araba kullanmayı öğrettik. Sonra kadını araba kullanamıyor; erkeği de yemek yapamıyor diye eleştirdik. Bugün kadın mağdur olur onun yanında olurum, yarın mağdur olan bir erkeğin. Belki sadece bir sokak hayvanının; o an ihtiyacı olan kim varsa onun yanında olurum.”

Kadın bedeninin obje olmaması, her tür şiddetin sona ermesini dilediğini belirten Yaman “Ben artık iyi olan her şey başımıza gelsin istiyorum. Bir kadın gece vakti işten çıkıp evine giderken bir an bile tedirgin olmasın, özgür olsun istiyorum. Bindiği taksinin plakasını arkadaşlarına mesaj atmak zorunda kalmasın istiyorum. Minibüste tek yolcu o bile kalsa başını cama yaslayıp uyuyakalsın istiyorum. İnanın bunlar zor değil hem de hiç.” diyor.

KAMPANYAYA İLGİ BÜYÜK

Fotoğrafları paylaştığı ilk günler çok eleştiri aldığını ifade eden Yaman, daha sonra projenin amacını uzun uzun anlattığını ve desteklerin arttığını söylüyor. Paylaşımlar sayesinde bir haftada yirmi bin takipçinin geldiğini, yüzbinlerce insana ulaştığını belirten Yaman, bunun satış odaklı bir kampanya olmadığını aksine kampanyanın bir esnaf için epey riskli olduğunu dile getiriyor. Yaman “Bir çok takipçim sadece destek amaçlı alışveriş yapmak istedi, ben de onlara ‘Bu projeye vereceğiniz destek benim için bir alışverişten çok daha değerlidir’ şeklinde cevap verdim. Hatta şöyle söyleyeyim, sosyal medyada konu ile ilgili açıklama yaptım: ‘Online veya İstanbul dışında satış yapmayacağız. Mağazamıza gelirseniz elbette seve seve yardımcı oluruz, alışveriş yapmasak bile kahve içer sohbet ederiz, siz yine kendi kuyumcunuzdan alışverişinizi yapın, bizim amacımız Ege, Karadeniz veya Anadolu'daki bir esnafın müşterisini elinden almak değil. Bizim amacımız sesimizi herkese duyurmak’ dedim. Ama elbette ki takipçilerimiz arasından daha şimdiden gelip alışveriş yapanlar oldu. O tebrikleri yüzyüzeyken duymak, onların yüzündeki gülümseme de beni ayrıca mutlu etti.” diyor.

Birçok destek mesajı aldığını belirten Yaman, eleştirilerin ise genelde açıklama okunmadan, kampanyanın amacı bilinmeden yapılan yorumlar olduğunu söylüyor. Bazı yorumlara ise çok güldüğünü söyleyen Yaman “Kılları almasak fiyat ne olur?, Amazon ormanında yonca açmış sandım!, kılların altını var, epilasyon için sponsor olalım şeklinde yorumları görmek beni çok güldürdü.” diyor.

Instagram: @cinarkuyumculukkadikoy


ARŞİV