Denge, estetik, güç...

Son yıllarda Türkiye’de yaygınlaşan ve dünya çapında çok fazla sporcusu olan “slackline – denge sporu” tutkusunu Slackline Türkiye ekibiyle konuştuk

03 Ekim 2018 - 14:26

Kimi zaman iki dağın, bazen de iki ağacın arasına bir ipi geriyorlar ve metrelerce yükseklikten elleri havada ipin üzerinde yürüyorlar. Kimine göre bu çılgınlık olsa da Slackline Türkiye ekibi bunu spor olarak tanımlıyor. Öyle ki 2012’de kurulan ve faaliyetlerine başlayan Slackline Türkiye 2013 yılından beri Türkiye’nin Uluslararası Slackline Federasyonu’ndaki tek temsilcisi. Ekip, hem Yoğurtçu Parkı’nda hem de Moda’da bu sporun gelişmesi için her hafta çeşitli etkinlikler düzenliyor. Peki bu sporu kimler yapabilir, faydaları nelerdir , tehlikesi var mıdır? Slackline Türkiye ekibiyle konuştuk.

“DENGE KABİLİYETİNİ ARTTIRIYOR”

Slackline Türkiye’yi tanıtır mısınız?

Slackline Türkiye, dünya çapında bilinen bir spor olan slackline’ı Türkiye’de aktif olarak icra etmek için kurulmuş bir spor takımı. Türkiye takımı spesifik slackline branşlarında belli bir seviyenin üzerine çıkan tüm profesyonel sporculara açık bir spor topluluğu.

Moda, Yoğurtçu Parkı ve Maçka Parkı’nda etkinlikler düzenliyorsunuz. Herkese açık mı bu etkinlikler ?

Evet bu etkinlikler halka açık ve ücretsizler. Dileyen herkes katılabilir. Biz bu etkinlikler vasıtasıyla sporu tanıtmayı, sporu yapan kişileri kaynaştırmayı amaçlıyoruz. Sporla yeni tanışan kişilere başlangıç eğitimleri veriyoruz, ayrıca yakında Slackline Derneği’nin düzenleyeceği ileri seviye slackline eğitimlerine de katkıda bulunacağız.

Slackline’ı nasıl tanımlıyorsunuz?

Slackline, günümüzde ulusal ve uluslararası federasyonları olan bir spor dalı aslında. Sporun içinde barındırdığı fiziksel, teknik ve mental zorlukların yanı sıra sporcuları izleyenler için oldukça estetik ve etkileyici göründüğünden, slackline performanslarını içeren sanat, dans ve gösteri  gibi etkinlikler de düzenleniyor. Dünyada profesyonel olarak slackline sporu ile uğraşan binlerce sporcu ve bu sporcuları biraraya getiren yüzlerce spor kulübü ve amatör takımlar mevcut. Türkiye’de ise şimdilik profesyonel slackline takımı olarak yalnızca Slackline Türkiye var.

Faydaları neler peki?

Bir çok faydasından bahsedilebilir. Konsantrasyonu geliştirir, denge kabiliyetini ve beden koordinasyon becerisini arttırır ve  yağ yaktırır. Varlığından haberdar olmadığınız kasları ortaya çıkarır. Slackline topluluğunun güzel insanları ile tanışmanızı sağlar.

Türkiye’de de gençlerin çok fazla ilgisi var Slackline’a, herhangi bir yaş sınırı var mı?

Yaş sınırı yok. Çok geç ya da çok erken başlamak diye bir şey yok. Slackline her yaştan insana uygun bir spor. Yeter ki, kişi denemeye ve öğrenmeye hevesli olsun.

Kimler size katılabilir?

Şu anda 10 profesyonel sporcunun bulunduğu Slackline Türkiye takımının yanı sıra, profesyonel veya amatör olarak her seviyeden slackline sporcusuna kapısını açan, sporun gelişimi için eğitim, tanıtım ve güvenlik alanlarında çalışmalar yürüten bir de Slackline Derneği mevcut. Uluslararası Slackline Federasyonu (ISA) üyesi olan ve slackline alanında Türkiye’yi temsil görevini yerine getiren Slackline Derneği, 2019 yılı itibariyle Türkiye’nin farklı illerinde başlatacağı eğitimler sayesinde bu spora ilgi duyan herkese ulaşmayı amaçlıyor.

“TÜRKİYE’DE UYGUN ALANLAR YOK”

Diğer spor dallarıyla ilişkisi nedir?

Köken olarak tırmanış sporuna çok yakın. Çünkü slackline’ın ortaya çıkışı tırmanışçıların boş zamanlarında antrenman amacıyla tırmanış perlonlarının üzerinde dengede kalmaya, yürümeye çalışmalarıyla başlamış. Diğer yandan kaykay, kayak, snowbard, sörf gibi denge merkezinin yönetimi ile ilgili olan sporlarla da pratikte benziyor. Hatta İsviçre milli kayak takımı gibi bazı profesyonel spor takımları da antrenman programlarına slackline’ı dâhil etmiş durumda. Bu gibi sporlara yatkın olan kişiler slacklineda yürümeyi diğerlerine göre biraz daha hızlı öğreniyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Slackline Türkiye olarak, slackline sporunun Türkiye’deki gelişimi için elimizden geleni yapıyoruz ama tabii bu yeterli olmuyor. Türkiye’de slackline yapan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor ama slackline yapmaya uygun sadece bir elin parmakları kadar yer var. Dünyada, sadece slackline için yapılan slackline parkları varken Türkiye’de kurumlar henüz sporun bile farkında değiller. Bu noktada da bakanlıkların, müdürlüklerin ve belediyelerin bu spora katkıda bulunacakları günü sabırsızlıkla bekliyoruz.

Slackline Türkiye’nin bu haftaki  buluşması 6 Ekim Cumartesi günü Yoğurtçu Parkı'nda gerçekleşecek. Saat 13.00'te başlayacak etkinlik 19.00'a kadar sürecek. Etkinlik duyuruları için  https://www.facebook.com/SlacklineTurkey/ adresini takip edebilirsiniz.


ARŞİV