Dövme ile meme kanserine karşı farkındalık

Meme kanserine karşı farkındalık oluşması sebebiyle Kadıköy’de dövme stüdyosu bulunan Ezgi Johansson, meme kanserini atlatan kişilere ücretsiz dövme yapıyor

22 Ekim 2020 - 14:51

Her sekiz kadından biri meme kanseri riski taşıyor. Meme kanseri ileri safhalarda riskli olabiliyor ancak erken tanı ve bilinçli bir yaklaşımla meme kanserini atlatmak mümkün. Kadıköy’de dövme stüdyosu bulunan Ezgi Johansson meme kanserini görünür kılmak ve farkındalık yaratmak için meme kanserini atlatmış kişilere ücretsiz dövme yapıyor. Johansson ile hem dövme stüdyosu açma yolculuğunu hem de bu kampanyayı başlatma amaçlarını konuştuk.

Çocukluğundan beri resim ve illüstrasyon ile uğraşan Ezgi Johansson, makinesiz dövmeye 2017 yılında başlamış. Çocukluğundan beri Moda’da yaşayan Johansson’un Kadıköy’de hem resim atölyesi, hem dövme stüdyosu hem de ev olarak kullandığı bir mekanı var. 

Diğer dövme sanatçılarından farklı olarak Johansson, makine kullanmadan dövme yapıyor. Dövme makinesinin çok yakın bir tarihte yaygınlaşmış olduğunu belirten Johansson, binlerce yıllık dövme kültürünü makineyle sınırlamanın saçma olduğu görüşünde. Johansson, “Tarihte Anadolu da dahil olmak üzere her kültürde 5 bin yıldır dövmelere rastlanıyor. Thomas Edison'un elektrikli kalem fikri üzerinden bir dövmeci, makinenin elle yapılan dövmeyle benzer bir hareket uyguladığını fark edip bu icadın dövme makinesi olarak patentini alıyor. Ondan önce tüm dövmeler aslında benim yaptığım yönteme benzer elektriksiz yöntemlerle yapılmış. Bahsettiğimiz şey binlerce yıllık dövme kültürü karşısında makinenin 130 yıllık egemenliği. Ama benim makineyi kullanmıyor olmam kesinlikle karşı bir duruş değil. Tamamen bu yöntemden çok daha fazla keyif aldığım, makinesiz dövmenin daha doğal, sakin ve çok daha hızlı iyileşen bir uygulama olduğunu düşündüğüm için bu yöntemi kullanıyorum.” diyor. Artık Türkiye’de yalnız olmadığını ve makine kullanmayan dövme sanatçılarının yetişmeye başladığını belirten Johansson, bu geleneği beraber yaşattıklarını dile getiriyor.

Aynı zamanda resim de çizen Johansson resim yeteneğinin dövme üzerinde büyük etkisinin olduğu görüşünde. Tasarım yapmanın olayın en önemli kısımlarından biri olduğunu belirten Johansson bunun için güzel sanatların en az bir dalında yetkin olmak gerektiğini ifade ediyor. Johansson “Daha sonrasında tasarımı vücuda doğru şekilde işleyebilmek için de el becerisi şart. Ama her resim yapan insan dövmeci olamayabilir. Dövme yapmak çok daha farklı bir takım beceriler ve bilgi birikimi istiyor. İnsan cildi çok değişken bir yapıya sahip. Cildi tanımak ve her ciltte farklı şekilde çalışmak gerektiğinden bunu öğrenme süreci uzun zaman alıyor. Ayrıca işin hijyen kısmı var. Temiz olmak yetmiyor. Gerçek medikal dezenfektanları da tanımak ve doğru şekilde kullanmayı öğrenmek gerekiyor.” diyor.

KARŞI DURUŞ OLARAK DÖVME

Ezgi Johansson, meme kanseri farkındalık ayı sebebiyle sadece kadınlara değil, meme kanserini atlatan herkese ücretsiz dövme yapıyor. Ayrıca projeye destek olmak isteyenlere de indirim uyguluyor. Bu kampanyayı ilk başta sadece ekim ayı boyunca yapmayı düşünen Johansson, süresiz olarak uzattığını dile getiriyor ve şöyle anlatıyor: “Çünkü, bazı takipçilerim ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olduklarını yazdılar. Doku tamamen iyileşmeden dövme yapılamayacağı için onları bekliyorum. Ne zaman hazır olurlarsa o zaman bana haber verecekler.”

Bu kampanyayı uzun bir süredir hayata geçirmek istediğini belirten Johansson “Bir sanatçı olarak bu tip konularda farkındalık yaratmaya yardımcı olmak hem işimin bir parçası, hem de hayat amacım diyebilirim. Ayrıca kampanyayı başka ülkelerdeki meme kanseri farkındalık etkinliklerinde olduğu gibi, kadın vücudunun nesneleştirilmesine karşı bir duruş olarak görüyorum. O yüzden proje, meme kanserinin yanı sıra #freethenipple hareketine de göz kırpıyor.” diye aktarıyor.

Meme kanserini atlatmış bir birey için böyle bir projenin parçası olmanın zor olabileceğini söyleyen Johansson, kişilerin her zaman kafalarına takılan soruları kendisine sorabileceğini ifade ediyor.

Ezgi Johansson’a @pointandstick Instagram hesabından veya [email protected] adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.

Web Sitesi: www.pointandstick.com


ARŞİV