Kentsel dönüşüm, insanları olduğu kadar hayvanları da büyük ölçüde etkiliyor. 2010 yılından beri Fikirtepe’de devam eden kentsel dönüşüm sebebiyle birçok hayvan yuvasız kaldı ve zarar gördü. Gönüllülerin desteğiyle kurtarılan ve bakıma alınan hayvanlar ise azımsanmayacak sayıda.
Yaşam Ol Derneği kurucusu ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hatice Şen Özköse, kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’de 300’den fazla kedinin kurtarıldığı ve 629 kedinin kısırlaştırıldığı bilgisini verdi.
“HAYATLARI SON BULUYOR”
Özköse, Fikirtepe’deki kentsel dönüşümden etkilenen sokak hayvanları hakkında şunları söyledi: “Sokak hayvanları kentsel dönüşümün yıkıcı ve yakıcı tahribatını en acı şekilde yaşıyorlar. Özellikle de yavrular ve daha naif olanlar. Bitmeyen bir deprem kabusu düşünün; anlamıyorlar ve ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Yıkım esnasında kaçtıkları yerler evlerin en izbe, en ulaşılamaz yerleri oluyor ve hayatları orada son buluyor. Bir de hüzün dolu çocuklarımız var; ev boşaltılmış, ailesi taşınmış, bina harabe halde, yıkım başlamış, kedicik geride bırakılmış, gidemiyor, gitmiyor, çünkü orası onun evi, yuvası, hayatı... Canların yaşam alanı olan güzelim bahçeli evlerin terk edilmesini ve yok edilişini görmek çok üzücü bir süreçti.”
GÖNÜLLÜ EMEĞİYLE YAPILAN BİR ÇALIŞMA
Kentsel dönüşüm sürecinde Fikirtepe bölgesindeki faaliyetlerinden bahseden Özköse, “Mart-Temmuz 2021 ayları arasında arkadaşlarımla, yıkılacak olan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski aciliyle başlayan ve yakın çevreyi kapsayan bir alanda, 321 kediyi kısırlaştırdığımız ve 60’a yakın yavruya sahip çıktığımız bir çalışma yaptık. Ağustos ayında Fikirtepe’deki değişimi fark ettim. Oradaki canlar için ne yapabilirim diye düşündüm, en iyi bildiğim noktaya odaklandım. Çözümün kısırlaştırma olduğunu biliyordum. Önce alanı daha iyi tanımaya çalıştım, keşifler yaptım, geçmiş kentsel dönüşüm projelerinde hak mücadelesi veren arkadaşlarımla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle, iş yerleriyle ve yerel gönüllülerle görüştüm. Bölgede bine yakın kedi olduğunu söylediler. İBB Veterinerlik Hizmetleri Gümüşdere ve Kısırkaya birimleriyle görüştüm, randevularımı organize ettim, malzemelerimi hazırladım ve kısırlaştırma için çalışmalara başladım. Geçmişte örneği olmayan bu projeme ve bana inanan, benimle birlikte gece gündüz alanda olan gönüllü arkadaşlarımla birlikte çalıştık. Çok keyifli ve bir o kadar da zorlu bir süreçti. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Fikir ve proje bana ait olsa da onlar sayesinde tamamen gönüllü emeği ve bütçesiyle yapılan çok kıymetli bir çalışma ortaya koyduk. Birlikte başardık” diye konuştu.
“TOPLAMDA 629 KEDİ KISIRLAŞTIRILDI”
Özköse, Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesindeki verileri de aktardı: “22 Eylül’den 22 Aralık’a kadar toplama 629 kedinin kısırlaşmasına vesile oldum. İBB Kısırkaya’da 379 kedi kısırlaştı ve iyileşti. İBB Gümüşdere’de 215 kedi kısırlaştı ve bizlerin bakımıyla iyileşti. Kadıköy Belediyesi imkanlarıyla kısırlaşan 32 kedi barınakta, 3 kedi bizlerin bakımıyla iyileşti. Yıkım alanından kurtarılan anne ve yavru sayısı ise 300’den fazla.”
Projenin gönüllülük esasıyla ilerlediğine dikkat çeken Özköse, “Projeyi gönüllüler olarak kendimiz finanse ettik, hiçbir yerden maddi destek almadık, tamamen dayanışma ve gönüllülükle ilerledik. Özellikle bu projede büyük emek veren MÜHAK’a (Marmara Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü) teşekkür etmek isterim. Umarım bir daha tekrarına ihtiyaç duyulmayacak büyük bir gönüllü hareketinin içinde yer aldılar, bu tecrübenin bile çok kıymetli olduğu bir gerçek” ifadelerini kullandı.