Öğrenciler: “Sanat dersleri ve spor faaliyetleri arttırılsın”

Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, Kadıköy Belediyesi'ne bağlı 19 Mayıs ile Kuşdili Gençlik ve Çocuk Merkezlerinde eğitim gören öğrenciler, sanat ve sportif faaliyetlerin başarıyı arttırdığını düşünüyor

20 Mart 2018 - 14:58

Kadıköy Belediyesi ile Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle gençlik ve çocuk eğitim merkezlerinde eğitim gören çocukların ve ailelerinin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi için bir araştırma yapıldı. Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Kadıköy Belediyesi’ne bağlı 19 Mayıs ile Kuşdili gençlik ve çocuk merkezlerinde eğitim gören çocuklar ve öğrencilerin ebeveynleri ile yaptığı araştırmayı Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Taşğın ve Yrd. Doç. Dr. Seda Erzi yürüttü.

Araştırmanın sonuçları 19 Mart Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu’nda gerçekleştirilen sunumla katılımcılarla paylaşıldı. Etkinliğe; Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın ve Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk’in yanı sıra gençlik ve çocuk merkezlerinde görev yapan öğretmenler ile eğitimciler de katıldı. Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Taşğın ve Yrd. Doç. Dr. Seda Erzi’nin paylaştığı bilgilere göre; araştırmanın temel amacı eğitim merkezlerinden hizmet alan çocukların ve ailelerinin güncel eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif pedagojik yaklaşımların ve eğitimlerle ilgili önerilerin geliştirilmesi.

SPOR VE SANAT İSTİYORLAR

Araştırma kapsamında her iki merkezde eğitim programlarına devam eden 7-14 yaş grubundan toplam 184 çocuk ve genç bireyle görüşüldü. Yine her iki merkezden hizmet alan 116 ebeveynle anket yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar ve ebeveynler, sanat dersleri ve sportif faaliyetlerin arttırılmasını istiyor. Basketbol, futbol, voleybol ve yüzme kurslarından hoşlandıklarını belirten öğrenciler, bu kurslarla ilgili, kazanma kaybetme deneyimlerini yaşadıklarını, sporun öz disiplin becerisi kazandırdığını, takım halinde çalışmayı öğrendiklerini, yaptıkları sporun onları hayata karşı motive ettiğini ifade etti. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de öğrencilerin temel derslerin yanında sanatsal faaliyetlere de aktif katılım sağlamak istemeleri. Öğrencilerin büyük çoğunluğu sanat derslerinden, keman, bale, bağlama, koro ve resim kurslarını sevdiklerini belirtti. Öğrenciler bu kursların odaklanmalarına yardımcı olduğunu, eğlendiklerini, güzel vakit geçirdiklerini, sanatsal faaliyette bulunmanın onlar için önemli olduğunu ifade etti.

ANNE BABALAR NE İSTİYOR?

Araştırmada ebeveynlere “Belediyenin çocuklar için başka ne yapmasını istersiniz?” sorusu da soruldu. Ebeveynlerin yüzde 44,1’i belediyenin kendileri için aile içi iletişim ile ilgili seminerler, yüzde 16’sı ise anne-baba eğitimleri verilmesi seçeneğini işaretledi. Bu soruya yanıt vermeyen 35 kişi ise, mevcut hizmetlerin yeterli olduğunu ve memnuniyetlerini ifade etti.Araştırmada merkezlerle ilgili taleplerde de bulunuldu. Bu taleplerin başında; çocuklara ödevler konusunda yardımcı olunması, yaş gruplarına uygun aktiviteler düzenlenmesi, bunun yanı sıra eğitim programına sanatsal faaliyetler içeren derslerin konulması yer aldı. Ebeveynler ayrıca farklı kültürlerden çocukların bir araya getirilerek etkinlikler düzenlenmesini ve çocukların daha fazla oyun oynama gereksiniminin karşılanmasını istedi. Aynı zamanda öğretmenler için seminerler düzenlenebileceği de, ebeveynlerin önerileri arasında yer aldı.

MERKEZLERDE NELER YAPILIYOR?

Kuşdili ve 19 Mayıs gençlik ve çocuk eğitim merkezlerinde, ilköğretim 3. sınıftan 8. sınıfa kadar Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, İngilizce dersleri alanında akademik eğitim veriliyor. 8.sınıf öğrencilerine özel olarak sınavlara hazırlık programı uygulanıyor. Dersler, belediye kadrolu branş öğretmenleri tarafından veriliyor. İsteyen öğrenciler için birebir derslerin yanı sıra ödev desteği de verilen merkezlerde, belirli aralıklarla öğrencilerin akademik gelişimlerini ölçme amaçlı sınavlar da yapılıyor. Eğitim çalışmaları hafta içi 16.00-19.00, cumartesi günleri ise 10.00-17.00 saatleri arasında yürütülüyor. Merkezlerin faaliyetleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan işbirliği protokolü gereğince İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ileortaklaşa yürütülüyor. Merkezlerden akademik eğitim desteği alan öğrenci sayısı ise 800 civarında. 19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezinde akademik derslerin yanı sıra önceki yıllardan bu yana kişisel gelişim, sanat dersleri de veriliyor. Sportif faaliyetler ve sanat dersleri 2017-2018 Eğitim-Öğretim Döneminde Kuşdili Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezinde yürütülen eğitim programına eklendi.


ARŞİV