“İşin cinsiyeti olmaz, ustası olur”

“Türkiye’nin Kadın Ustaları” projesinde kadınlar, çatı imalatı tadilatından duvar ustalığına kadar birçok konuda eğitim alabiliyor. Proje ile bu zamana kadar 33 bin kadın ustalık eğitimi aldı

19 Kasım 2020 - 12:56

Yapılacak işlerin “kadın işi”, “erkek işi” diye ayrıldığına çokça şahit oluruz. Yaptıkları meslekler ile kalıplaşmış bu düşünceleri yıkan birçok kişi var. Ancak bu elbette kolay olmuyor. Kadıköylü Seyhun Ayhan ve Sibel Ayhan, bu eşitsizliği yıkmak ve kadınlara destek olabilmek için “Kadın Ustalar” projesini hayata geçirdi. Bu projede asansör bakım ustalığından sıhhi tesisata, moto kuryelikten elektrik ustalığına kadar 55 ana meslek grubunda kadınlara eğitim veriliyor. 

Türkiye’nin Kadın Ustaları Projesinin Genel Müdürü Seyhun Ayhan, beyaz yakalı olarak çalıştığı süre boyunca sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığını ve çalıştığı şirketlerde onbinlerce usta yetiştiren ekiplerde çalıştığını söylüyor. Türkiye’nin Kadın Ustaları projesini ise sosyal medyada gördüğü bir mesaj sebebiyle başlattığını belirten Ayhan şöyle anlatıyor: “Bir gün sosyal medyada genç bir annenin maddi imkansızlar ve yaşadığı sorunlar nedeniyle küçük bebeğini evlatlık vermeye çalıştığına dair bir mesaj gördüm. Konuyu aktardığım eşim Sibel ile bu anne için bir şeyler yapabiliriz diye düşündük ve kendi şirketimizde işe alıp eğitim vererek usta olmasını sağlayabileceğimizi değerlendirdik. Sibel’in çabası ile altı kadına ulaşarak ustalık eğitimlerini verdik ve kendi şantiyelerimizde işe başlayarak gelir elde etmelerini sağladık. Gördüklerimiz ve müşterilerimizden aldığımız destek ile konuyu memleketteki kadın işsizliği sorununa bir çözüm olabileceği umuduyla bir projeye çevirerek Milli Eğitim Bakanlığı’na ilettik. Bakanlığımızın desteği ile bir protokol imzaladık ve tüm Türkiye’deki meslek liselerini eğitimler için kullanımımıza tahsis ederek çok önemli bir destek sağladılar.” Projeyi Türkiye’nin ve dünyanın tanınmış şirketleri ile de paylaştıklarını ve destek istediklerini söyleyen Ayhan, gelen destekler ile süreci başlattıklarını ifade ediyor.

“ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ”

“Erkek işi” olarak adlandırılan meslekler konusunda kadınlar pek destek göremiyor. Bu projenin bir amacı da bu algıyı yıkmak. Ayhan, projenin yegane amacının kadınların sıkıştıkları dar meslek gruplarından kurtulabilmeleri ve diledikleri mesleği öğrenip icra ederek gelir elde edebilmeleri olduğunu dile getiriyor. Ayhan “Biz mesleğin erkek mesleği, kadın mesleği olarak sınıflandırılmasını reddediyoruz tabii ki. Düşünsenize, forklift operatörlüğü erkek mesleği olarak tanınıyor. Neden olabilir ki? Yani erkek olmanın joystick ile sürülebilen bir taşıma aracını kullanmak için ne gibi ek bir faydası olabilir ki? Biz bu adaletsizliği kabul etmiyoruz ve diyoruz ki ‘İşin cinsiyeti olmaz, ustası olur.” diyor.

Eğitimler 81 ilde gerçekleştiriliyor. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitimlerin durduğunu ifade eden Ayhan “Online eğitim verilebilen mesleklerle, evinde ürün üreten kadınların ürünlerini e-ticaret ile satarak gelir elde edebilmelerine vesile olabilecek ‘ekadinlar.com’ gibi platformlar geliştirerek yolumuza devam ediyoruz. Eğitimleri partnerimiz olan şirketlerin eğitim ekipleri ile birlikte veriyoruz. Ayrıca tanınmış eğitim uzmanlarının da gönüllü destekleri ile mesleki eğitimler dışında da kişisel gelişimleri için eğitimler veriyoruz. Tabii ki online olarak.” diye aktarıyor. 

DOKUZ BİN KURYE İŞ BAŞINDA

Seyhun Ayhan, şu ana kadar 202 bin kadından başvuru geldiğini, 33 bin kadının da usta olmak için eğitimlere katıldığını söylüyor. Altı bini aşan kadın üreticinin ekadinlar.com’da mağaza sahibi olduğunu belirten Ayhan “Şu anda da yeni hayata aldığımız ve ülkemizin lider e-ticaret şirketleri ve kargo, market firmalarının ürünlerinin dağıtımını yapan yeni organizasyonumuz ‘Cargo Plus’ta da yıl sonuna kadar 9 bin 900 kadın kuryemiz iş başı yapıyor.” diye ifade ediyor. 

Kadın Ustalar’ın yanı sıra ekadinlar.com sitesi de kadınların üretimlerini satabilecekleri bir platform. Türkiye’nin birçok yerinde gezici karavanlar ile canlı eğitimler vererek kadınları sürece dahil ettiklerini söyleyen Ayhan “ekadinlar.com’da tasarım ürünler satıldığı gibi ev üretimi olarak Anadolu’nun parçası olan tarhana, salçalar, reçeller, sirkeler ve keyifle tüketeceğiniz birçok yerel gıda ürünü yer alıyor.” diyor. 

Ustalık başvurusu yapmak için kadinustalar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


ARŞİV