Kediler 5. sırada!

Çocukluğunu Caddebostan sokaklarında kedilerle oynayarak geçiren Ceyda Torun’un çektiği yedi tepeli şehrin, yedi kedisinin öyküsünü anlatan “Kedi” belgeseli ABD’nin en iyileri arasında!

18 Aralık 2017 - 15:50

İstanbul’un kedilerini konu alan “Kedi” belgeseli, Time dergisinin 2017 yılının en iyi 10 filmi listesinde yer aldı.

ABD’de büyük ilgi gören belgesel, film eleştirmeni Stephanie Zacharek tarafından hazırlanan listede 5. sıraya yerleşti. Zacharek, belgeselle ilgili olarak da, “Bütün büyük şehirlerde görkemle aleladelik kesişir - onları can alıcı yapan (da) budur - ve Torun da bu fikri ipeksi bir mırıltıya benzeyen bir filmle yakalıyor” yorumunu yaptı.

KALPLERİ PATİLEYEN BELGESEL

 “Bu film, kedilere ve İstanbul’a bir aşk mektubu…” diyen ABD’de yaşayan Türk yönetmen Ceyda Torun, Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, “Çocukluğumu Caddebostan sokaklarında kedilerle iç içe geçirdim. En yakın dostlarım evimizin arka bahçesindeki Boncuk ve yavrularıydı. Çocukluğumun kedileri olmasaydı, ben bugünkü ben olamazdım. Onlara çok şey borçluyum. Keşke 30 sene evvel biri bu belgeseli yapmış olsaydı diye düşünerek, bu özel ilişkiyi, bu kedilerin güzelliğini, insanlarımızın ve şehrimizin aslında ne kadar kıymetli olduğunu kendimize hatırlatan hikâyeler yakalamak istedim’’ demişti.

Öte yandan, Kedi belgeselinin Japonya’da gösterime girip büyük ilgi çekmesinin ardından Japonya’nın en büyük özel kanallarından Fuji TV, haber yapmak için Kadıköy’e gelmişti.


ARŞİV