Çölyaklı şefin Glutensiz Fırın’ı

Çölyak teşhisi aldıktan sonra mutfak sanatlarına yönelen Selin Güneş, yalnızca glutensiz üretim yapan ilk çölyaklı şef. Güneş ile açtığı Glutensiz Fırın atölyesini ve glutensiz diyetin olanaklarını konuştuk

06 Kasım 2020 - 01:25

Çölyak hastalığı, düzenli glutensiz diyet gerektiren bir hastalık. Ancak glutensiz ürünler bulmak ve uygun fiyatlara alabilmek zor olabiliyor. Bostancı’da Glutensiz Fırın adlı bir atölye açan Selin Güneş de 1999 yılında çölyak teşhisi konduktan sonra glutensiz diyete başlamış. 

Selin Güneş, dışarıda güvenli glutensiz yiyeceklere ulaşmanın zor olduğunu hatta 20 sene önce imkansız olduğunu ifade ediyor. O dönem mutfağa olan ilgisini profesyonelliğe çevirmeye karar verdiğini söyleyen Güneş “Mutfak Sanatları Akademisi’nde profesyonel pasta ekmekçilik okuluna gidip, diplomalarımı aldım. Oradan öğrendiğim teknikleri kendi imkanlarımla glutensiz reçeteler yaratmak için kullandım.” diyor.

Güneş, 2012 yılında Glutensiz Fırın’ı kurduğunu ve iki yıl sipariş üzerine evden çalıştığını dile getiriyor. 2014 yılında ise atölyesini açtığını belirten Güneş şöyle anlatıyor: “O zamandan beri glutensiz pasta, ekmek, unlu mamüller üzerine özel üretim yapıyorum. Türkiye’de profesyonel eğitim alıp, yalnızca glutensiz üretim yapan ilk çölyaklı şefim. Şu an çok güzel işler yapan başka firmalar da var ama sanırım çölyaklı glutensiz şef hala yok. Her meslek farklı fedakarlıklar istiyor ama bu iş özellikle farklı bir adanmışlık istiyor.”

“GÜVENLİ GIDA BULMAK ZOR”

21 yıldır çölyaklı olduğunu belirten Güneş, artık alıştığını ancak yeni teşhis alanların çok sıkıntı çektiklerini belirtiyor. Güneş “Özellikle sosyal hayatta güvenli gıda bulmak çok zor. Son zamanlarda farkındalık ciddi şekilde arttı, alternatif çok ürün çıktı ama bunlara ancak büyük şehirlerde ulaşım mümkün. Bir de glutensiz ürünler muadillerine göre daha pahalı olduğu için maalesef maddi olarak ekstra yük oluşturuyor.” diyor. 

Güneş, glutensiz diyete uyum sağlayıp kendi düzeninizi kurduktan sonra çölyak hastalığının insan hayatını, sağlığını etkilemeyen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Türk mutfağında glutensiz diyete uygun çok yemek olduğunu ifade eden Güneş, dikkatli olunduğunda seçenekleri arttırmanın zor olmadığı görüşünde. 

Selin Güneş, salgın dönemini ise çoğu esnaf gibi zor geçirmiş. İki ay dükkanı kapatmak zorunda kalan Güneş, o dönemde tüm masrafları kendi cebinden karşıladığını ifade ediyor. Dükkanına ve ürünlerine ilginin güzel olduğunu belirten Güneş “Bu alanda çok fazla seçenek olmadığı için, çölyaklılar kocaman bir aile gibi. Özellikle sosyal medya sayesinde herkes bir şekilde birbirini tanıyor. Avrupa yakasından iki-üç vasıta değiştirerek gelen müşterilerim var. Farklı şehirlerden çölyaklılar İstanbul’a geldiklerinde dükkanımı ziyaret ediyorlar, hatta yabancı misafirlerim bile oluyor zaman zaman.” diyor. 

Sloganının “glutensiz olamayacak kadar iyi” olduğunu söyleyen Güneş, glutensiz ürünlerin tadının güzel olmadığıyla alakalı bir algı olduğunu dile getiriyor. Bu sloganı ise bu algıyı yıkmak için kullanıyor.

Güneş “Yıllar önce ‘kimse yemezse ben yerim’ diyerek büyük özveriyle yarattığım markamın sevilmesi, bu zor diyeti uygulayan insanların özledikleri tatları güvenle yiyebilmelerini sağlamak beni çok mutlu ediyor.” diyerek sözü sonlandırıyor.

Web Sitesi: glutensizfirin.com Instagram: @glutensizfirin


ARŞİV